Till innehåll på sidan

Skyddet av svenska produktionsenheter

Skriftlig fråga 2012/13:241 av Petersson i Stockaryd, Helene (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-10
Anmäld
2013-01-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-01-22
Svar anmält
2013-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga

2012/13:241 Skyddet av svenska produktionsenheter

av Helene Petersson i Stockaryd (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Jönköpings län har drabbats av ett stort antal varsel och uppsägningar på grund av konjunkturnedgången, men också för att företagsledningar har valt att flytta verksamheten till andra länder.

I Tranås har ledningen för GGP, tidigare Stiga, valt att flytta hela produktionen till Italien och lägga ner Tranåsanläggningen. I många av Europas länder medför en sådan produktionsflytt en avsevärd kostnad för företaget, bland annat i form av flera årslöner till de anställda.

I Sverige finns dock inga sådana krav, utan företag kan utan större kostnad välja att flytta produktionen både inom och utom Europa, och de anställda står utan skydd och kompensation.

Min fråga till näringsministern är:

Vad avser näringsministern att göra för att skydda svenska produktionsenheter från förflyttning av produktion från Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:241 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 22 januari

Svar på fråga

2012/13:241 Skyddet av svenska produktionsenheter

Näringsminister Annie Lööf

Helene Petersson i Stockaryd har frågat mig vad jag avser att göra för att skydda svenska produktionsenheter från förflyttning av produktion från Sverige.

Låt mig först understryka att jag känner starkt med alla dem som drabbas av besked om varsel och uppsägningar.

Strukturomvandlingen i näringslivet är ständigt pågående och kan kortsiktigt innebära ökad arbetslöshet och omställningsbehov. Ökad global konkurrens om bland annat industriproduktionen är en aspekt av den strukturomvandling vi nu är inne i. Jag tror varken det är möjligt eller önskvärt att vidta åtgärder för att försöka hindra denna omvandling. Däremot är det en uppgift för politiken, och en nyckelfaktor för långsiktig konkurrenskraft, att säkra en god omställningsförmåga i näringslivet och arbetskraften. Detta är en omfattande uppgift som involverar flera olika politikområden.

Inom näringspolitiken har regeringen tagit, och tar löpande, en stor mängd initiativ i syfte att stärka företagsklimatet i hela näringslivet och därmed svenska företags konkurrenskraft inom alla branscher och regioner. Entreprenörskap är en katalysator för utveckling och omställning, och ett gott företagsklimat bidrar till en god omställningsförmåga och utvecklingsförutsättningar hos alla de företag som tillsammans utgör det svenska näringslivet.

För att den svenska ekonomin även fortsättningsvis ska ha goda förutsättningar att möta utmaningar till följd av en globaliserad ekonomi, satsar regeringen på en rad reformer i den senaste budgetpropositionen för att Sverige ska ha välutbildad arbetskraft och för att fler människor ska komma ut i en meningsfull sysselsättning.

Det handlar om reformer för att öka möjligheterna att driva företag och stärka svensk konkurrenskraft, bland annat genom sänkning av bolagsskatten och införande av ett investeraravdrag. Regeringen har också nyligen presenterat såväl en forsknings- och innovationsproposition som en infrastrukturproposition. Vidare presenterade regeringen i höstas en innovationsstrategi för att ytterligare samla och utveckla arbetet med innovationsfrågorna. Detta är insatser som kommer att stimulera jobb och företagande runt om i Sverige.

Därmed hoppas jag att det framgått att regeringen bedriver en aktiv politik för att skapa förutsättningar för omställning och nya företag och för att möta de utmaningar som följer av strukturomvandling och ökad global konkurrens.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.