Ökad läkemedelssäkerhet för barn

Skriftlig fråga 2012/13:239 av Luttropp, Agneta (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-10
Anmäld
2013-01-14
Besvarad
2013-01-16
Svar anmält
2013-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga

2012/13:239 Ökad läkemedelssäkerhet för barn

av Agneta Luttropp (MP)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

I Svenska Dagbladet den 9 januari framgår i en artikel att tidningen efter en egen kartläggning av barnmedicinmarknaden ser en brant ökning av preparat mot sömnbesvär, depressioner och psykiska problem.

Miljöpartiet har länge sett att det finns för dåligt skydd när det gäller barn och läkemedel. Läkemedel som ges till barn måste vara fullständigt dokumenterade vad gäller dosering, effekt och säkerhet. Det finns krav på detta för nyare läkemedel, men det borde gälla även äldre läkemedel. Det är också viktigt att säkerställa att läkemedel inte ersätter andra insatser och stöd som barn är i behov av.

I USA och Storbritannien finns motsvarande barn-Fass med information om läkemedelsbehandling av barn. På Astrid Lindgrens barnsjukhus har man på eget initiativ utvecklat EPED, en databas och ett system där man på ett säkert sätt samlar tillgänglig information och erfarenhet om läkemedel för barn, vilket kontinuerligt uppdateras. Sjukhuset vill kunna vidareutveckla och tillgängliggöra denna kunskap på ett välfungerande sätt för hela landet, såväl för föräldrar som för personal inom vården.

Är socialministern beredd att verka för att ett stöd liknande barn-Fass tillgängliggörs för hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:239 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 16 januari

Svar på fråga

2012/13:239 Ökad läkemedelssäkerhet för barn

Socialminister Göran Hägglund

Agneta Luttropp har frågat mig om jag är beredd att verka för att ett stöd liknande barn-Fass tillgängliggörs för hela landet.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har, tillsammans med en rad aktörer på läkemedelsområdet, tagit fram en nationell läkemedelsstrategi. Syftet är att få en nationell kraftsamling på läkemedelsområdet. Strategin omfattar ett trettiotal aktiviteter inom olika insatsområden.

En prioriterad aktivitet i strategin är att utvidga kunskapen om barns läkemedel och dess användning. Läkemedelsverket kommer under året att fördjupa kartläggningen av barns läkemedelsanvändning med fokus på bland annat läkemedel till nyfödda barn. Läkemedelsverket fortsätter också att identifiera kunskapsluckor inom barn- och ungdomspsykiatrin och barnanestesin. När det gäller informations- och utbildningsaktiviteter utvecklar Läkemedelsverket en kommunikationsstrategi för barn och läkemedel, verkar för ökat barnperspektiv i Läkemedelsboken och planerar Läkemedelsriksdagen, som i år har temat barn och läkemedel.

När det gäller patientsäkerhet genomförs en baslinjeundersökning av rapporter till Läkemedelsverket om barns läkemedelsbiverkningar och utvecklar metoder för att identifiera riskläkemedel för barn. Läkemedelsverket kommer även i samverkan med Socialstyrelsen och barnklinikerna att se över möjligheterna att göra befintliga databaser, till exempel befintliga informationskällor, brett tillgängliga via lämpliga processer för kvalitetssäkring, ägande, utveckling och tillsyn.

Vid sidan om arbetet med den nationella läkemedelstrategin arbetar Läkemedelsverket via Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) med utveckling av nya läkemedel till barn och med uppdatering och barnanpassning av äldre läkemedel.

Jag ser med tillförsikt fram emot resultatet av alla aktiviteter som pågår inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin och avvaktar att vidta ytterligare åtgärder på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.