Till innehåll på sidan

Skattereduktion för läxhjälp samt likvärdig skola

Skriftlig fråga 2012/13:154 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-29
Anmäld
2012-11-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-12-06
Besvarad
2012-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga

2012/13:154 Skattereduktion för läxhjälp samt likvärdig skola

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Statens skolverk har i sitt remissvar på propositionen Skattereduktion för läxhjälp uttryckt oro över förslagets inverkan på likvärdigheten i skolan. Skatteverket har menat att läxhjälp på gymnasienivå inte är en typ av arbete som bör omfattas av HUS-avdrag. Propositionen öppnar också upp för skattesubventionerad privatundervisning. I propositionen står följande: Läxhjälpen bör avse normalt skolarbete för elever i grundskolan och gymnasieskolan eller i motsvarande skolformer, dvs. skolformer som avses i 10–13 kap., 15–19 kap. och 24 kap. 2–7 §§ skollagen. Detta innebär att det som ingår är hjälp med läxor och annat skolarbete som hänför sig till läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för skolformen i fråga. I likhet med vad som gäller för övrigt hushållsarbete bör arbetet utföras i eller i nära anslutning till bostaden.

Propositionens författningskommentarer ger ingen vägledning i frågan om det är skillnad mellan ren privatundervisning och hjälp med läxor och annat skolarbete. Föräldrar kan i princip anlita en lärare som ger ren examinationsträning med inriktning på att höja elevens betyg. Läxhjälpen kan med andra ord helt pervertera betygssättningen, då vissa elever privat har tränats enbart i syfte att förbättra sina provresultat och därmed höja sina betyg. Skatteverkets möjligheter att kontrollera att läxhjälpen bedrivs i bostaden måste också anses obefintlig. Läxhjälpsföretagen kan hyra en lokal i ett större bostadsområde och därmed hävda att detta är i nära anslutning till bostaden för alla elever som bor i området.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att hantera de problem för den likvärdiga skolan som avdraget för läxhjälp innebär?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:154 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 6 december

Svar på fråga

2012/13:154 Skattereduktion för läxhjälp samt likvärdig skola

Finansminister Anders Borg

Peter Persson har frågat utbildningsministern vilka initiativ han avser att ta för att hantera de problem för den likvärdiga skolan som, enligt frågeställaren, skattereduktionen för läxhjälp innebär.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara denna fråga.

Sedan RUT-avdraget infördes 2007 har det vuxit i omfattning och på lång sikt antas RUT leda till 17 000 nya helårsarbetskrafter.

En utgångspunkt är att all lagstiftning, inklusive skattelagstiftningen, ska vara förutsägbar och lätt att tillämpa för såväl privatpersoner som myndigheter. Bestämmelsen om skattereduktion för barnpassning har medfört tillämpningssvårigheter i fråga om vad bestämmelsen är avsedd att omfatta när det gäller läxhjälp. Syftet med att särskilja läxhjälp från barnpassning är därför att förtydliga att både barnpassning och läxhjälp omfattas av skattereduktionen. Skattereduktionen för läxhjälp omfattar däremot inte undervisning.

Att skattereduktionen för hushållsarbete även omfattar läxhjälp påverkar inte de kvalitetskrav som skollag och läroplaner ställer på undervisningen i skolan. Satsningar har gjorts och kommer även fortsättningsvis att göras för att höja kvaliteten inom skolan.

Mot denna bakgrund avser jag inte att ta några ytterligare initiativ.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.