Situationen för Ahmadiyamedlemmar i Pakistan

Skriftlig fråga 2011/12:86 av Heydari, Shadiye (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-28
Anmäld
2011-10-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-11-03
Svar anmält
2011-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga

2011/12:86 Situationen för Ahmadiyamedlemmar i Pakistan

av Shadiye Heydari (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Det rapporteras dagligen om hur de religiösa fundamentalisternas krafter ökar sin makt i Pakistan. Det är ingen nyhet vare sig för Sveriges regering eller för EU och FN hur de religiösa fundamentalisterna i Pakistan behandlar Ahmadiyaanhängare och medlemmar. Den 22 september hölls ett öppet möte i Dharanwali, ett samhälle i närhet Hafizabad, Punjab. Där tilläts fundamentalistiska ledare i grova ord uttala sig mot Ahmadiyamuslimerna och deras ledare. De krävde att man inte längre skulle låta Ahmadiyamuslimer begravas på vanliga begravningsplatser och att de inte längre skulle få studera i områdets skolor.

Efter dessa uttalanden blev tio studenter och en lärare relegerade från undervisningen i en av skolorna, Chenab Public school, i Dharanwaliområdet. Asian Human Rights Commission har skrivit och uppmärksammat situationen i Pakistan tidigare men även nu under de senaste händelserna. Barn är rädda för att gå i skolan. De vuxna känner sig inte trygga i hemmet eller på jobbet. Omvärlden kan inte låta dessa grymheter, mord och kräkningar fortsätta. I många länder har lagar och förordningar gett fanatiker utrymme att kränka religiösa minoriteter, och Ahmadiyamuslimerna är en av dem.

Regeringen i landet är alltför svag för att själv ingripa. De behöver omvärldens stöd för att orka och våga ingripa mot fundamentalisterna. Vi måste verka för att regeringarna för de länder som har lagar stöder dessa kränkningar tvingas göra åtgärder och lagförändringar som skyddar dessa grupper.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att EU, FN och Sverige ska stärka skyddet för de religiösa minoriteterna i Pakistan?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:86 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 november

Svar på fråga

2011/12:86 Situationen för Ahmadiyamedlemmar i Pakistan

Utrikesminister Carl Bildt

Shadiye Heydari har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att stärka skyddet för de religiösa minoriteterna i Pakistan.

Förtryck på grund av religiös övertygelse är oacceptabelt och situationen för religiösa minoriteter i Pakistan är ytterst allvarlig. Tidigare i år mördades två pakistanska regeringsrepresentanter efter att de förespråkat reformer och ett avskaffande av de så kallade hädelselagarna. Lagarna underblåser samhällsvåldet mot personer som tillhör en religiös minoritet och står i strid med de universella principerna om religions- och yttrandefrihet.

Som jag tidigare nämnt för Shadiye Heydari agerar Sverige främst genom EU för att påverka den pakistanska regeringen att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i landet. EU:s medlemsländer gör regelbundna uppvaktningar i Islamabad avseende mänskliga rättigheter, inklusive olika religiösa minoriteters situation. Detta inbegriper också Ahmadiyas. Även i bilaterala sammanhang tas dessa frågor upp.

I syfte att arbeta mer aktivt med rättigheter för personer som tillhör en religiös minoritet valde EU-delegationen i Pakistan att i år inkludera religionsfrihet som ett av fyra prioriterade arbetsområden vad gäller mänskliga rättigheter. Mellan EU och Pakistan utarbetas nu även en engagemangsplan tillsammans med Pakistan för att stärka samarbetet inom ett antal olika områden, även här är arbetet med mänskliga rättigheter prioriterat.

EU:s höga representant Catherine Ashton och EU-parlamentet uttryckte efter morden på regeringsrepresentanterna stor oro över den intolerans och det våld som riktas mot religiösa minoriteter i Pakistan. Regeringen delar den oron och kommer fortsatt att agera bilateralt likväl genom EU som FN för att förbättra de mänskliga rättigheterna i Pakistan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.