Oreglerat fiske i Natura 2000-områden

Skriftlig fråga 2011/12:547 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-24
Anmäld
2012-04-25
Besvarad
2012-05-03
Svar anmält
2012-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2011/12:547 Oreglerat fiske i Natura 2000-områden

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Ca 5 procent av Sveriges hav består av marina Natura 2000-områden. Enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken krävs det tillstånd för alla verksamheter eller åtgärder som på ett betydande sätt kan skada de utpekade naturvärdena i ett Natura 2000-område. Greenpeace har emellertid visat i rapporten Fult fiske – Hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden att inte en enda länsstyrelse i Sverige tillståndsprövar fiske som förekommer i Sveriges marina Natura 2000-områden. I stället pågår oreglerat fiske och till och med fiske med bottentrål i marina Natura 2000-områden. Detta trots att det inte finns några regler i miljöbalken som undantar fisket från detta krav, något som även miljöministern påpekade i svaret till den skriftliga frågan 2011/12:503. Men Länsstyrelsen i Västra Götaland menade nyligen i en debattartikel i Göteborgs-Posten att den har ingen rätt att tillståndspröva redan befintliga verksamheter i området. Att en länsstyrelse inte skulle ha rätt att tillståndspröva redan befintlig verksamhet i ett Natura 2000-område skulle i praktiken innebära att verksamheter som man vet kan hota miljön i området undgår miljöprövning. Det skulle i sin tur innebära att det blir omöjligt att skydda området på ett tillfredsställande sätt. Enligt mig förefaller detta helt orimligt. Då det tycks råda oklarhet kring detta kanske reglerna behöver förtydligas. Miljöminister Lena Ek slog nyligen fast att hon är beredd att agera om nya uppgifter skulle visa att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt (http://www.centerpartiet.se/person/lenaek/Dates/2012/4/Hur-ser-tillsynen-och-tillstandsgivningen-ut-for-bottentralning-i-Natura-2000-omraden/). Min fråga till miljöminister Lena Ek är:

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att Sveriges länsstyrelser ska kunna tillståndspröva redan befintligt fiske i marina Natura 2000-områden?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:547 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 3 maj

Svar på fråga

2011/12:547 Oreglerat fiske i Natura 2000-områden

Miljöminister Lena Ek

Jens Holm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sveriges länsstyrelser ska kunna tillståndspröva redan befintligt fiske i marina Natura 2000-områden.

Jag har i tidigare interpellationsdebatt och riksdagsfrågesvar redogjort för regeringens syn beträffande den befintliga lagstiftningen som reglerar verksamheter och åtgärder som kan skada de naturvärden som skyddas i ett Natura 2000-område. Enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken krävs tillstånd för alla verksamheter eller åtgärder som på ett betydande sätt kan skada de utpekade naturvärdena i ett Natura 2000-område. För verksamheter som påbörjats före den 1 juli 2001, det vill säga befintliga verksamheter, krävs inget tillstånd. Däremot krävs tillstånd för att vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område. I bevarandeplanerna för flera Natura 2000-områden pekas bottentrålning ut som ett hot. Bottentrålning kan således vara en åtgärd som på ett betydande sätt kan skada utpekade naturvärden och som kan behöva tillståndsprövas enligt miljöbalken. Reglerna gäller oavsett om Natura 2000-området ligger på land eller i vatten. Fiske regleras inom EU:s gemensamma fiskeripolitik. Regeringen arbetar för närvarande med att så långt det är möjligt skapa ett ändamålsenligt skydd av marina Natura 2000-områden även inom ramen för reformeringen av den gemensamma fiskeripolitiken.

Jag har tidigare sagt att jag ska kontakta berörda landshövdingar och be om en redovisning av deras erfarenheter. Jag kommer att avvakta vidare åtgärder tills jag tagit del av länsstyrelsernas redovisningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.