Minskade resurser till Linnéuniversitetet

Skriftlig fråga 2011/12:524 av Eneroth, Tomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-13
Anmäld
2012-04-16
Besvarad
2012-04-18
Svar anmält
2012-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga

2011/12:524 Minskade resurser till Linnéuniversitetet

av Tomas Eneroth (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Linnéuniversitetet är en viktig motor för innovation och tillväxt i samhället, och ambitionsnivån är hög när det gäller att utveckla universitetets roll vidare utifrån kärnvärdena nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Bildandet av universitetet har bidragit starkt till att utveckla samverkan mellan universitet, näringsliv och de olika offentliga aktörerna inom regionen. När de nya universiteten tillkom i slutet av 90-talet var det en viktig signal om att Sverige även framöver ska konkurrera med kunskap och forskning, med välutbildad arbetskraft och med förstärkt förmåga till omställning och nyskapande. Nuvarande regering ser dock ut att välja en annan väg. I stället för satsning på högre utbildning och forskning prioriteras sänkt restaurangmoms och subventionerade låglönetjänster. Och såväl landets utbildningsminister som näringsminister argumenterar offentligt för lägre löner i stället för att agera för satsningar på utbildning och forskning. För Linnéuniversitetets del kan jag konstatera att anslaget för grundutbildning minskas med drygt 13 miljoner åren 2011 och 2012. Därmed får färre möjligheten att utbilda sig. Och därmed försämras också förutsättningarna att möta det generationsskifte som kommer att ske på arbetsmarknaden de närmaste åren. Min fråga till utbildningsministern blir följande:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att Linnéuniversitetets anslag för grundutbildning inte ska minska?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:524 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 18 april

Svar på fråga

2011/12:524 Minskade resurser till Linnéuniversitetet

Utbildningsminister Jan Björklund

Tomas Eneroth har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Linnéuniversitetets anslag för grundutbildning inte ska minska.

Regeringens övergripande politik för högskoleområdet är att åstadkomma högsta möjliga kvalitet på utbildning och forskning. För forskningen har regeringen därför ökat anslagen och premierar kvalitet tydligare i resurstilldelningen. Kvaliteten inom utbildningen har regeringen förstärkt genom ökade resurser och en utvecklad kvalitetsgranskning.

När det gäller anslagen för utbildning på grundnivå och avancerad nivå finns det flera skäl till att det för nästan samtliga universitet och högskolor sker förändringar under de närmaste åren. Förändringarna avgörs av generella faktorer och principer som är lika för alla lärosäten, såväl universitet som högskolor. Den största förändringen är att anslagen för de tillfälliga högskoleplatserna under 2010 och 2011 fasas ut. Detta är ingen nyhet, utan de tillfälliga platserna var just tillfälliga. Till detta kommer en omfördelning av anslag till följd av Högskoleverkets kvalitetsprövningar av de nya lärar- och förskollärarexamina som infördes hösten 2011. För att skapa förutsättningar för en god lärar- och förskollärarförsörjning omfördelades medel mellan lärosäten baserat på vilka examenstillstånd som hade beviljats. Linnéuniversitetet hör till de lärosäten som, mot bakgrund av att man klarat prövningen av examenstillstånd väl, har tillförts medel i denna omfördelning.

En annan stor förändring är de indragningar som görs med anledning av att det från och med den 1 juli 2011 har införts studieavgifter för studenter från länder utanför EES och Schweiz. De indragna medlen används för att ytterligare stärka kvaliteten. Alla lärosäten har chans att ta del av dessa medel.

Min och regeringens avsikt är att fokus även fortsättningsvis ska ligga på kvaliteten i utbildning och forskning. Det är på så sätt vi långsiktigt stärker Sveriges internationella konkurrenskraft.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.