Till innehåll på sidan

Bristande skydd av marina Natura 2000-områden

Skriftlig fråga 2011/12:503 av Leander, Helena (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-03
Anmäld
2012-04-10
Svar anmält
2012-04-12
Besvarad
2012-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 april

Fråga

2011/12:503 Bristande skydd av marina Natura 2000-områden

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Den 13 december hade miljöministern och jag en interpellationsdebatt om det bristande skyddet av våra marina Natura 2000-områden, i vilken miljöministern sade: Om nya uppgifter visar att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt, vill jag försäkra att regeringen har för avsikt att åtgärda dessa.

Nu har Greenpeace gjort en kartläggning av hur länsstyrelserna tillämpar skyddet i praktiken, med nedslående resultat: I alla kustlän utom Västerbotten bedrivs organiserat fiske i länets marina Natura 2000-områden. I fem av länen (Gävleborg, Halland, Norrbotten, Uppsala och Västra Götaland) pågår fiske med bottentrål – en mycket destruktiv fiskemetod – i marina Natura 2000-områden. Ingen länsstyrelse tillståndsprövar fisket i Natura 2000-områdena, trots riskerna för miljön.

Med anledning av miljöministerns tidigare löfte vill jag fråga vilka åtgärder ministern nu avser att vidta för att stärka skyddet för marina Natura 2000-områden.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:503 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 12 april

Svar på fråga

2011/12:503 Bristande skydd av marina Natura 2000-områden

Miljöminister Lena Ek

Helena Leander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka skyddet för marina Natura 2000-områden.

Jag har i interpellationsdebatt med Helena Leander den 13 december 2011 redogjort för regeringens syn vad gäller den befintliga lagstiftningen som reglerar verksamheter och åtgärder som kan skada de naturvärden som skyddas i ett Natura 2000-område. Enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken krävs tillstånd för alla verksamheter eller åtgärder som på ett betydande sätt kan skada de utpekade naturvärdena i ett Natura 2000-område. Det är således naturvärdena som är begränsande för vilka verksamheter och åtgärder som kräver tillstånd. Det finns inga regler i miljöbalken, som bland annat genomför EU:s direktiv på miljöområdet, som undantar fisket från detta krav. Förvaltning av fiske regleras inom EU:s gemensamma fiskeripolitik. Regeringen arbetar för närvarande med att så långt det är möjligt skapa ett ändamålsenligt skydd av marina Natura 2000-områden inom ramen för reformeringen av den gemensamma fiskeripolitiken.

Våra svenska marina Natura 2000-områden är utpekade i syfte att skydda värdefulla livsmiljöer som bland annat sublittorala sandbankar och rev. I bevarandeplanerna för flera av dessa områden pekas bottentrålning ut som ett av de största hoten. Bottentrålning kan således vara en åtgärd som på ett betydande sätt kan skada utpekade naturvärden. Sedan 2009 är det tydliggjort att miljöbalkens krav på tillstånd även är tillämpliga i vår ekonomiska zon.

Jag har tidigare redovisat att regeringen är beredd att agera om nya uppgifter skulle visa att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt. Våra länsstyrelser har ansvar för tillsynen i fråga om verksamheter och åtgärder som kan påverka miljön i marina Natura 2000-områden. Liksom Helena Leander har jag tagit del av Greenpeaces nya rapport och avser nu att gå vidare i denna fråga genom att kontakta berörda landshövdingar och be om en redovisning av deras erfarenheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.