Vindkraft i Värnamo

Skriftlig fråga 2011/12:230 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-09
Anmäld
2011-12-09
Besvarad
2011-12-14
Svar anmält
2011-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 december

Fråga

2011/12:230 Vindkraft i Värnamo

av Carina Hägg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Jag har en positiv inställning generellt till vindkraft och ser konkret värdet av investeringar i vindkraftverk som i Vallerstad. När två intressen står mot varandra, dels Försvarsmaktens intresse av att bibehålla sina övnings- och inflygningsområden över Värnamo, dels intresset av att säkra en utbyggnad av den svenska elproduktionen, har ytterst regeringen att väga av dessa intressen mot varandra. Det är inte till fyllest att uttrycka förståelse för problemet. Regeringen har att ge konkreta svar om sin syn på hur dessa intressekonflikter kan lösas ut. Utbyggnad av vindkraft borde bli ett regeringsärende. Hänsyn ska tas till att en utbyggnad av vindkraft i ett område som Vallerstad påbörjats. Det bör finnas en linje från regeringen om vilket intresse som väger tyngts. Försvarsmaktens förutsättningar kan tillgodoses men det är inte rimligt att såväl riva befintliga vindkraftverk som att stoppa vindkraftsutbyggnad. I dag finns en stor osäkerhet i Värnamo om förutsättningarna för vindkraft samtidigt som jag önskar se en ökning av den vindbaserade elproduktionen. Det är önskvärt att initiativ tas för en bred politisk samsyn om vindkraftens förutsättningar.  

Min fråga till näringsministern är om hon med anledning av det anförda fortfarande drar slutsatsen att inga initiativ ska tas för en lösning av intressekonflikter sådana som den mellan Försvarsmakten och utbyggnaden av vindkraftverk.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:230 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 14 december

Svar på fråga

2011/12:230 Vindkraft i Värnamo

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Carina Hägg har frågat näringsministern om hon med anledning av det anförda fortfarande drar slutsatsen att inga initiativ ska tas för en lösning av intressekonflikter sådana som den mellan Försvarsmakten och utbyggnad av vindkraftverk.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågor om etablering av vindkraft prövas i enlighet med gällande lagstiftning, framför allt plan- och bygglagen (2010:900) och miljöbalken. Vid en prövning ska alla relevanta förhållanden belysas. Det är sedan prövningsmyndigheten – kommunen eller länsstyrelsen – som väger samman intressena och fattar beslut.

Jag vill i det här sammanhanget särskilt poängtera att regeringen uppdrog den 16 december 2010 åt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att i samråd med Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Statens energimyndighet och Transportstyrelsen göra en internationell jämförelse av olika försvarsmakters, särskilt flygvapnets, verksamhet och vindkraftsutbyggnad vid militära flygplatser. I uppdraget ingår bland annat att utreda och svara på flera tekniska frågor som till exempel frågor kopplade till flygverksamhet.

Enligt uppdraget ska FOI i det fall det finner det lämpligt föreslå åtgärder för att underlätta vindkraftsutbyggnaden i Sverige samtidigt som Försvarsmakten kan utvecklas i enlighet med de mål och ekonomiska ramar som fastställts av riksdagen. Uppdraget redovisades den 30 november i år. FOI föreslår en rad åtgärder för att underlätta vindkraftsutbyggnaden samtidigt som Försvarsmakten kan utvecklas i enlighet med de mål och ekonomiska ramar som fastställs av riksdagen. Förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Regeringen arbetar aktivt för att underlätta och påskynda utbyggnaden av vindkraften på olika sätt. Ambitionen för elcertifikatssystemet har höjts i enlighet med regeringens proposition förra året till 25 terawattimmar ny förnybar el till 2020 jämfört med 2002. En planeringsram om 30 terawattimmar till 2020 har införts. Ytterligare exempel är regeringens beslut att göra det möjligt att bygga interna nät i en vindkraftspark utan krav på nätkoncession samt stöd för marknadsintroduktion av vindkraft. Regeringen har också i budgetpropositionen för 2012 föreslagit en fortsatt informationssatsning om vindkraft genom Nätverket för vindbruk med 15 miljoner per år under de kommande fyra åren.

Vi ser nu att regeringens arbete har gett resultat. Under de tolv senaste månaderna har vindkraftsproduktionen uppnått drygt 5,5 terawattimmar vilket är mer än en femdubbling av vindkraftsproduktionen jämfört med år 2006.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.