Irans kärnvapenambitioner

Skriftlig fråga 2011/12:149 av Yazdanfar, Maryam (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-18
Anmäld
2011-11-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-12-12
Besvarad
2011-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga

2011/12:149 Irans kärnvapenambitioner

av Maryam Yazdanfar (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Nyligen släppte det internationella atomenergiorganet IAEA en rapport om Irans kärnvapenambitioner. I den senaste rapporten pekar IAEA på en rad bevis som de menar visar på att Iran skulle försöka framställa kärnvapen.

IAEA:s rapport är givetvis alarmerande och visar på den oro som många, inklusive jag själv känner över rapportens innehåll. Att den iranska regimen på allvar försöker framställa kärnvapen är oroande, men vägen framåt får inte vara att andra länder börjar skramla med vapen och hota med militära aktioner mot Iran. En militär aktion mot Iran skulle dess värre avsevärt minska oppositionens möjligheter att på sikt föra Iran i en demokratisk riktning.

Mot bakgrund av detta frågar jag hur utrikesministern ser på den senaste rapporten från IAEA samt hoten om militära aktioner mot Iran, och om utrikesministern avser att ta något initiativ i sammanhanget.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:149 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 december

Svar på fråga

2011/12:149 Irans kärnvapenambitioner

Utrikesminister Carl Bildt

Maryam Yazdanfar har frågat mig hur jag ser på den senaste rapporten från FN:s atomenergiorgan IAEA gällande Iran samt hoten om militära aktioner mot Iran, och om jag avser att ta något initiativ i sammanhanget.

IAEA:s generaldirektör uttalar i sin senaste rapport om Iran en allvarlig oro för möjliga militära dimensioner av Irans kärntekniska program. Jag tar rapporten och dess uppgifter på stort allvar. Rapporten bekräftar inte att Iran efter 2003 skulle ha återupptagit ett strukturerat program för aktiviteter av relevans för kärnvapenutveckling, men uttrycker oro över uppgifter om aktiviteter med möjlig bäring på militär kärnteknologi. IAEA har det internationella samfundets uppdrag att verifiera att stater lever upp till sina åtaganden enligt det internationella icke-spridningsfördraget (NPT) om att inte skaffa kärnvapen. Iran är part till icke-spridningsfördraget och har en skyldighet att inte skaffa kärnvapen och vidare att samarbeta med IAEA så att organisationen kan verifiera om landets kärntekniska program har uteslutande fredliga syften.

Sverige uppmanar – såväl i bilaterala samtal som i internationella forum – Iran att leva upp till sina internationella förpliktelser och fullt ut samarbeta med IAEA. I detta syfte har också FN:s säkerhetsråd och EU infört sanktioner mot Iran som ett medel att sätta press på landet att leva upp till sina internationella åtaganden. Sverige stöder framtagandet av nya utökade sanktioner mot Iran i syfte att nå en lösning av den kärnteknologiska frågan. Sverige stöder de ansträngningar som EU:s höga representant, Catherine Ashton, tillsammans med Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Kina, Ryssland och USA gör för att få till stånd en konstruktiv dialog med Iran för att lösa utestående frågor kring Irans nukleära program. Jag tror inte på något sätt att militäraktioner skulle kunna lösa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.