Till innehåll på sidan

Miljöförstöring i gränsområdet Sverige-Finland

Skriftlig fråga 2011/12:10 av Eriksson, Peter (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-09-22
Anmäld
2011-09-22
Besvarad
2011-09-28
Svar anmält
2011-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 september

Fråga

2011/12:10 Miljöförstöring i gränsområdet Sverige-Finland

av Peter Eriksson (MP)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Gränsområdet mellan Sverige och Finland utgjorde under längre tid ett slags miljöpolitisk frizon. Inte sällan ställdes där lindrigare miljökrav än vad som gällt nationellt. Inte heller EU-regler har alltid tillämpats inom området.

Den borgerliga regeringen har nu avskaffat den finsk-svenska gränsälvskommissionens mandat att pröva tillstånd. Det är viktigt att större verksamheter i gränsområdet får sina tidigare beviljade tillstånd anpassade till mer moderna miljökrav som åtminstone når upp till EU:s miniminivå.

EU:s IPPC-direktiv handlar om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar. Syftet är att säkerställa att det för de industri- och förbränningsanläggningar som faller under direktivet sker en samordnad tillståndsprövning där olika typer av miljöeffekter beaktas. Tillståndsgivningen bör ske utifrån vad som kan åstadkommas med användning av bästa tillgängliga teknik, och också beakta särskilt känsliga områden. Ett genomslag för EU-direktivets krav också inom gränsområdet skulle antagligen ge en bättre och hälsosammare miljö både där och utanför. Det skulle till exempel kunna leda till mindre utsläpp från bland annat Outokumpus stålverk.

Sverige har för övrigt inte fullt ut anpassat miljötillstånden för verksamheter i landet till EU-direktivets regler. Kommissionen har därför inlett ett överträdelseärende mot Sverige för detta.

Mot den bakgrunden vill jag fråga:

Vad avser miljöministern att göra för att EU:s IPPC-direktiv ska få genomslag också i gränsområdet mellan Sverige och Finland?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:10 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 28 september

Svar på fråga

2011/12:10 Miljöförstöring i gränsområdet Sverige–Finland

Miljöminister Andreas Carlgren

Peter Eriksson har frågat mig vad jag avser att göra för att EU:s IPPC-direktiv ska få genomslag också i gränsområdet mellan Sverige och Fin­land.

IPPC-direktivet är sedan länge fullständigt genomfört i svensk lagstiftning genom bestämmelser i miljöbalken. Den nya gränsälvsöverenskommelsen med Finland innebär att den Finsk-svenska gränsälvskommissionen inte längre har någon prövande funktion. Numera prövas således alla miljöfarliga verksamheter och vattenverksamheter i Sverige på samma sätt av våra domstolar och länsstyrelser. Prövningen sker enligt bestämmelser i miljöbalken. Det innebär att alla verksamheter som tillståndsprövas enligt miljöbalken också prövas enligt IPPC-direktivets krav oavsett var i Sverige verksamheten bedrivs eller avses att bedrivas.

Kommissionens överträdelseärende mot Sverige avseende IPPC-direktivet gäller omprövningen av verksamheter som fortfarande bedrivs med tillstånd meddelade enligt miljöskyddslagen. Detta ärende har ingen relevans för nu aktuell frågeställning. Av det svar som Sverige i juli 2011 lämnade till EU-domstolen framgår dessutom att det endast återstår fem anläggningar att ompröva och att omprövningarna av dessa anläggningar beräknas vara avslutade under 2011.

Regeringen har således redan vidtagit åtgärder som säkerställer att IPPC-direktivet får genomslag i hela Sverige. Vad gäller Outokumpus stålverksetablering i Finland som nämns i frågan har jag kontaktat min finska kollega för att säkerställa att anläggningen inte utformas på ett sätt som skadar svenska miljöintressen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.