Tågtrafiken mellan Stockholm och Åre

Skriftlig fråga 2010/11:73 av Nordén, Marie (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-16
Anmäld
2010-11-17
Besvarad
2010-11-24
Svar anmält
2010-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2010/11:73 Tågtrafiken mellan Stockholm och Åre

av Marie Nordén (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Trafikverket varnar i en skrivelse till regeringen att det kommer att bli stora problem med punktlighet i tågtrafiken under vintern. Anledningen till detta är minskade resurser till underhåll. Detta är anmärkningsvärt med tanke på att regeringen under den gångna mandatperioden hela tiden har framhållit hur mycket man satsar på järnvägstrafiken.

Ännu mer anmärkningsvärt blir beslutet när man tar del av prognoser som säger att järnvägen är den trafikform som kommer att öka mest. Efterfrågan av både person- och godstrafik kommer enligt beräkningar att öka med upp till 30 procent under de kommande tio åren. Då krävs det mer pengar till underhåll, inte mindre.

Bristande underhåll får allvarliga konsekvenser inte bara för tågresenärer utan även för hela näringar. Tillväxt i Jämtlands län är beroende av turismen, framför allt på vintertid. Under förra vintern var det stora problem med tågtrafiken mellan Stockholm och Åre. Trafikverkets varning väcker stora frågor om tågtrafiken inför kommande vinter. Man kan befara att skidturismen i Jämtland kommer att drabbas av stora problem.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tågtrafiken mellan Stockholm och Åre inte ska drabbas av ännu ett trafikkaos under den kommande vintern?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:73 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 24 november

Svar på fråga

2010/11:73 Tågtrafiken mellan Stockholm och Åre

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Marie Nordén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tågtrafiken mellan Stockholm och Åre inte ska drabbas av ännu ett trafikkaos under den kommande vintern.

Per Unckels betänkande Förbättrad vinterberedskap inom järnvägen har skickats ut på remiss och remissvaren ska inkomma före årsskiftet. Betänkandet och remissvaren kommer att sammanvägas för att därefter ligga till grund för eventuella nödvändiga åtgärder. Men det bör tilläggas att ansvaret för förbättrad vinterberedskap ligger hos samtliga aktörer inom järnvägsbranschen. Endast med ett samarbete mellan alla berörda aktörer kan liknande situationer som uppstod på grund av den gångna vinterns väderproblematik motverkas. Per Unckel har i betänkandet bland annat dragit slutsatsen att en krisövning för järnvägssystemets aktörer bör genomföras minst vart tredje år. Den 11 november genomfördes den krisövning som regeringen beslutade om redan i september och denna vecka ska jag träffa järnvägsområdets aktörer som jag bjudit in till ett möte för att diskutera erfarenheterna från föregående vinter samt aktörernas förberedelsearbete inför den kommande vintern.

Den 21 oktober i år överlämnade regeringen propositionen Åtgärder för att höja kvaliteten i järnvägssystemet (prop. 2010/11:25) till riksdagen. I propositionen föreslår regeringen att det i järnvägslagen införs bestämmelser om ett ekonomiskt incitamentssystem som syftar till att öka punktligheten, minska driftstörningar och höja kvaliteten i järnvägssystemet.

Regeringen har som bekant nyligen beslutat om en historisk infrastruktursatsning på närmare 500 miljarder kronor fram till 2021. Vidare har regeringen den senaste mandatperioden kraftfullt ökat resurserna för drift och underhåll av det svenska järnvägsnätet. Sedan år 2006 fram till i år har anslagen till drift och underhåll av järnvägsnätet ökat med ca 40 procent i löpande prisnivå.

Vad gäller drift och underhåll, har regeringen för avsikt att inleda en större samlad genomlysning av underhållet av vägar och järnvägar, med utgångspunkt i Riksrevisionens nyligen gjorda granskningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.