Villkoren för ledsagarservice

Skriftlig fråga 2010/11:499 av Arleklo, Ann (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2011-05-11
Inlämnad
2011-05-11
Svar anmält
2011-05-18
Besvarad
2011-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2010/11:499 Villkoren för ledsagarservice

av Ann Arleklo (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

På grund av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen den 14 februari 2011 kommer kommuner att sluta betala ledsagarnas omkostnader när de följer med brukare på olika arrangemang och utflykter. Det kan till exempel handla om inträdesbiljetter eller resor i samband med en utflykt, något som kommunen hittills betalat – oftast upp till vissa fastställda belopp. Kommunerna kommer i fortsättningen enbart att betala ut lön och det blir brukaren (den som ledsagas) som har att betala omkostnader. Detta kan medföra att brukaren måste avstå från arrangemang och utflykter i de fall de inte anser sig ha råd att betala även för ledsagarens omkostnader. Av domen framgår tydligt att domstolen anser att omkostnader för ledsagare enligt LSS som uppkommer av brukarens önskemål om aktiviteter inte ska bekostas av kommunen. Domstolen menar att oförutsebara kostnader för kommunerna kan uppstå och att om det hade varit meningen att kommunen skulle betala dessa kostnader så hade det framgått av LSS.

Genom domen hamnar alla som är i behov av ledsagare i en sämre situation än tidigare. Resultatet kan bli att aktiviteter begränsas eller inte blir av alls av ekonomiska skäl.

Med anledning av att domen förändrar förutsättningarna för ledsagarservice vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att upprätthålla syftet och kvaliteten i ledsagarservicen?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:499 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 18 maj

Svar på fråga

2010/11:499 Villkoren för ledsagarservice

Statsrådet Maria Larsson

Ann Arleklo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att upprätthålla syftet och kvaliteten i ledsagarservicen.

Högsta förvaltningsdomstolen har i sin dom (Mål nr 2746-09) framhållit att en tolkning som skulle kunna medföra stora och oförutsedda kostnader för en kommun sannolikt inte skulle ha lämnats helt oreglerad när lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS infördes. Enligt domen är kommunen inte skyldig att ersätta ledsagarens omkostnader vid ledsagarservice. Anspråk på ersättning för ledsagares omkostnader kan prövas enligt socialtjänstlagen, SoL. Det finns därvid möjlighet för kommunen att ge bistånd enligt bestämmelsen i 4 kap. 2 § även när rätt till bistånd enligt 4 kap. 1 § inte föreligger.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag kartlagt hur kommunerna tillämpar insatsen enligt SoL och ledsagarservice enligt LSS. I rapporten redovisas enkätsvar från en undersökning som genomfördes under 2010. Av redovisningen framgår bland annat att när ledsagning sker enligt LSS betalar 95 procent av kommunerna ledsagarens omkostnader. Vid ledsagning enligt SoL betalar 79 procent av kommunerna ledsagarens omkostnader. Det är relativt vanligt att kostnaderna delas mellan de berörda på olika sätt. Högsta förvaltningsdomstolens dom förändrar inte möjligheterna för kommunerna att erbjuda ledsagning i samma former som hittills.

Socialstyrelsens rapport bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen planerar för närvarande inte en förändring av lagstiftningen i fråga om ledsagning eller ledsagarservice. Jag kommer även fortsättningsvis att följa utvecklingen inom området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.