Ökad langning av sprit till ungdomar

Skriftlig fråga 2009/10:986 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-13
Besvarad
2010-08-27
Anmäld
2010-10-04
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 augusti

Fråga

2009/10:986 Ökad langning av sprit till ungdomar

av Solveig Hellquist (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Enligt Brottsförebyggande rådet har de polisanmälda fallen om spritlangning till ungdomar ökat med drygt 500 procent de senaste tio åren. Detta trots att staten satsat miljontals kronor på att stoppa den illegala langningen. Att det trots kampanjer blivit lättare att få tag i sprit för ungdomar syns på landets akutmottagningar. Allt fler kommer in alkoholförgiftade. Ungdomar råkar ibland illa ut – misshandlas, våldtas eller rånas. Möjligheten att få tag i sprit är många. Särskilt oroande är att det finns anhöriga som langar spriten. Min fråga till ministern är därför:

Vilka ytterligare åtgärder anser justitieministern behöver vidtas för att kunna stoppa langningen?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:986 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 augusti

Svar på fråga

2009/10:986 Ökad langning av sprit till ungdomar

Justitieminister Beatrice Ask

Solveig Hellquist har frågat mig vilka åtgärder jag anser behöver vidtas för att stoppa langning av alkohol till ungdomar. Frågan är ställd mot bakgrund av att Brottsförebyggande rådet (Brå) har presenterat statistik som visar att antalet anmälda langningsbrott har ökat med 500 procent.

Efter att statistiken redovisades har Brå analyserat orsakerna till ökningen. De konstaterar då att siffran i sig inte är ett tecken på att langningen har ökat, utan att den i stället är en konsekvens av att polisen nu arbetar mer aktivt mot ungdomsfylleri. Polisen arbetar sedan några år tillbaka utifrån den så kallade Kronobergsmodellen. Arbetsmetoden handlar om att fokusera på berusade ungdomar i offentlig miljö och att systematiskt identifiera och ingripa mot kända langare. Det görs numera alltid en anmälan om langning när polisen påträffar ungdomar som är berusade eller som bär sprit på sig.

Ungdomsfylleri är ett problem som är angeläget att bekämpa. Jag vet att polismyndigheterna genomför ett omfattande arbete för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar. Utöver Kronobergsmodellen arbetar de bland annat med tipstelefoner, informationsspridning och ökad samverkan med kommuner och andra aktörer i samhället. Jag kommer fortsatt att följa utvecklingen i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.