Till innehåll på sidan

JAS 39 Gripens förmåga att beakta vindkraftverk

Skriftlig fråga 2009/10:945 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-24
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-06-30
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juni

Fråga

2009/10:945 JAS 39 Gripens förmåga att beakta vindkraftverk

av Staffan Danielsson (c)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Jag är en varm vän av Sveriges försvar och av det utmärkta stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Liksom även av försvarsmakten, även om dess beslutsgångar ibland är lite svåröverskådliga. Sverige har beslutat om en kraftfull utbyggnad av vindkraften. Försvaret överväger nu att inom 40 kilometers radie från tio militära flygplatser vara mycket restriktiv till vindkraftverk, av säkerhetsskäl så att JAS Gripen kan starta och landa i rote (två plan samtidigt), trots att man vad jag vet tillstyrkt samtliga ca 90 vindkraftverk i västra Östergötland, alla inom 40 kilometer från Linköping eller Karlsborg. Men nu ska inga fler få uppföras, och några ska eventuellt monteras ner. Det svänger fort i försvaret. Innan man har tänkt färdigt överklagas pågående nya vindkraftsetableringar. Självfallet ska säkerheten vid militära – liksom vid civila – flygplatser sättas främst. Min grunduppfattning är dock att detta ska göras utifrån den verklighet som ska försvaras; landsbygd, städer, byggnader och vindkraftverk med mera. Om säkerheten vid start och landningar för Gripen behöver förbättras bör detta i första hand ske genom anpassade rutiner och genom att de tekniska systemen utvecklas. Behövs starkare restriktioner än i dag vad gäller uppförandet av högre byggnader eller vindkraftverk bör detta i så fall ske där det är oundgängligen nödvändigt och inte genom att lägga ut jättelika skyddszoner runt befintliga flygfält. Försvarets aviserade zoner har skapat frågor kring Gripens kvaliteter och har skapat stor oro bland alla vindkraftsentreprenörer som uppfört eller avser att uppföra vindkraftverk.

Avser försvarsministern att ta upp en dialog med försvarsmakten hur säkerheten för JAS Gripen vid start och landning ska kunna tillgodoses utan att stora nya skyddszoner runt flygplatserna inrättas?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:945 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 30 juni

Svar på fråga

2009/10:945 JAS 39 Gripens förmåga att beakta vindkraftverk

Försvarsminister Sten Tolgfors

Staffan Danielsson har frågat mig om jag avser att ta upp en dialog med Försvarsmakten hur säkerheten för JAS Gripen vid start och landning ska kunna tillgodoses utan att stora nya skyddszoner runt flygplatserna inrättas.

Försvarsmakten utreder för närvarande Flygvapnets behov kopplat till uppförande av nya vindkraftverk vid de militära flygplatserna. Utredningen bedöms bli klar i september i år. Intill dess har Försvarsmakten själv beslutat sig för att avstyrka nya vindkraftverk i de aktuella områdena.

Varje enskilt vindkraftsprojekt prövas för sig. Stora etableringar tillståndsprövas av länsstyrelsen enligt miljöbalken. För mindre anläggningar räcker det med bygglov och anmälan till kommunen. I den bygglovs- eller miljöprövning som krävs ska Försvarsmakten höras som remissinstans. Försvarsmakten ska bevaka att riksintresset för totalförsvaret beaktas. Detta riksintresse består för Försvarsmaktens del av dels objekt/områden som kan redovisas öppet såsom flygplatser och skjutfält, dels områden som på grund av sekretess inte kan redovisas öppet. Förvarsmaktens remissvar är ett av de remissvar som prövningsmyndigheten ska ta hänsyn till i beslutsprocessen i varje enskilt fall.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.