Till innehåll på sidan

Resor till utbildningar för personer med funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2009/10:782 av Andersson, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-06
Anmäld
2010-05-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-05-17
Svar anmält
2010-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2009/10:782 Resor till utbildningar för personer med funktionsnedsättning

av Ulla Andersson (v)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

För att det i vissa fall ska vara möjligt att resa med färdtjänst över länsgränser finns lagen om riksfärdtjänst. Färdtjänstens huvudmän samverkar i detta arbete genom bolaget Riksfärdtjänsten. Enligt lagen ska man under vissa förutsättningar kunna få färdtjänst om ändamålet är rekreation eller fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet.

Personer som har kontaktat mig har nekats färdtjänst över länsgränserna till en unik utbildning för personer med afasi. Utbildningen finns i Hudiksvall och utan färdtjänst kan de inte ta sig till utbildningen.

Om man inte kan delta i utbildningar försvåras möjligheten att ta sig in på eller tillbaka till arbetsmarknaden. Enligt min mening finns det därför anledning att se över möjligheterna, för personer med funktionsnedsättning som är beroende av färdtjänst, att röra sig över länsgränserna. Detta antingen genom att se över lagen om riksfärdtjänst eller på annat sätt.

Min fråga till statsrådet Åsa Torstensson är:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se över lagen om riksfärdtjänst?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:782 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 17 maj

Svar på frågorna

2009/10:782 Resor till utbildningar för personer med funktionsnedsättning

2009/10:783 Riksfärdtjänst

Statsrådet Åsa Torstensson

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att se över lagen om riksfärdtjänst. Samma frågeställare har även frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att skapa en bättre fungerande riksfärdtjänst. Eftersom frågorna liknar varandra har jag valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

Jag håller med Ulla Andersson om att det är viktigt att personer med funktionsnedsättning har möjlighet att resa, till exempel till och från en utbildning.

Riksfärdtjänst innebär att en kommun ska lämna ersättning för resekostnader för personer som till följd av ett stort och varaktigt funktionshinder måste resa på ett särskilt kostsamt sätt från en kommun till en annan. Det finns ingen skyldighet för kommunen att anordna själva transporten. Ersättningen för en riksfärdtjänstresa lämnas med ett belopp som motsvarar skillnaden mellan resekostnaden och den egenavgift brukaren är skyldig att betala.

Riksfärdtjänst och färdtjänst regleras i två separata lagar och syftar till olika resebehov och riksfärdtjänst är alltså inte detsamma som färdtjänstresor över kommungräns. Ändamålet för resan enligt riksfärdtjänstlagen ska vara rekreation, fritidsverksamhet eller enskild angelägenhet. För färdtjänst gäller inte motsvarande inskränkning av vilka ändamål som ger rätt till dessa resor. Eftersom en person kan få tillstånd till färdtjänst till och från ett resemål i en annan kommun, om det finns särskilda skäl, görs färdtjänstresor även mellan kommuner.

Det är angeläget, för såväl den enskilda som den offentliga ekonomin, att så många som möjligt ska kunna resa med allmänna färdmedel och slippa utnyttja riksfärdtjänst. Därför arbetar regeringen och dess myndigheter för att den kollektivtrafiken ska bli användbar för personer med funktionsnedsättning.

Riksdagen tog 2006 vid behandling av proposition Moderna transporter (prop. 2005/06:160) ställning till förslag om det materiella innehållet i lagen om riksfärdtjänst. Regeringen har hittills inte ansett att det varit dags för en ny översyn av denna lag i syfte att förbättra riksfärdtjänsten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.