Preskription av utdömda straff

Skriftlig fråga 2009/10:725 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-15
Anmäld
2010-04-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-04-26
Svar anmält
2010-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2009/10:725 Preskription av utdömda straff

av Lennart Sacrédeus (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det har blivit allt vanligare att dömda personer undgår sitt fängelsestraff genom att hålla sig undan tills preskriptionstiden går ut. Statistik från Kriminalvården visar att i fjol slapp inte mindre än 86 våldsmän, ekobrottslingar och andra kriminella undan straff genom att hålla sig gömda eller oanträffbara på annat sätt. Jämfört med år 2006, då 32 straff preskriberades, handlar det om nästan en tredubbling.

De som får sina straff preskriberade är personer som inte sitter häktade utan försätts på fri fot i väntan på att de ska börja avtjäna sitt straff, men som sedan aldrig inställer sig. Enligt medierapporteringen gäller det så kallade enklare brott med korta straff.

I det allmänna rättsmedvetandet finns det knappast förankring för synsättet att en dömd människa över huvud taget ska kunna undslippa straffet genom att hålla sig undan. Man kan därför på goda grunder ifrågasätta själva existensen av preskription av utdömda straff då rättsväsendet faktiskt lagfört en människa, men sedan misslyckats med att verkställa själva påföljden.

Att en dömd gärningsman får sona sitt brott är grundläggande i rättskipningen. Detta ligger på en rättsstats ansvar att verkställa.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att häva utvecklingen att allt fler dömda brottslingar undkommer fängelsestraff genom att hålla sig undan till dess att straffet preskriberas?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:725 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 april

Svar på fråga

2009/10:725 Preskription av utdömda straff

Justitieminister Beatrice Ask

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att häva utvecklingen att allt fler dömda brottslingar undkommer fängelsestraff genom att hålla sig undan till dess att straffet preskriberas.

Det är viktigt att de som dömts för brott även avtjänar utdömda fängelsestraff. Regeringen ser därför allvarligt på problemet att allt fler håller sig undan straff då det riskerar att urholka det allmänna rättsmedvetandet.

När det finns skäl att tro att någon som dömts för ett brott kommer att undanhålla sig straff har domstolarna i vissa fall möjlighet att besluta att den dömde ska stanna kvar i häkte till dess att domen vunnit laga kraft.

Regeringen har genomfört en ojämförlig satsning på polisen under den gångna mandatperioden. Den har lett till att vi nu snart har 20 000 poliser. Resursförstärkningen har gett polisen förutsättningar att bedriva en bra och effektiv verksamhet. I det ingår att utveckla arbetet med att hitta de som är efterlysta och dömda för brott. Genom bättre underrättelsearbete, samverkan och fler kontakter med allmänheten i det dagliga arbetet ska fler efterlysta hittas.

Många av de dömda brottslingarna håller sig undan innanför Sveriges gränser, men det finns uppgifter som tyder på att allt fler också lämnar landet. För att motverka att möjligheten att resa och bo i Europa missbrukas, av exempelvis dömda brottslingar, har regeringen medverkat till att EU-länderna slutit en rad avtal inom det rättliga området. Avtalen innebär att det är allt svårare för dömda brottslingar att gömma sig inom Europas gränser.

Regeringen är även drivande i samarbetet inom Interpol med att utveckla metoder och verktyg för att vi ska bli bättre på att hitta dömda och efterlysta personer när de håller sig undan i länder utanför Europa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.