Icesave-avtalet och IMF

Skriftlig fråga 2009/10:635 av Andersson, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-03-16
Besvarad
2010-03-18
Svar anmält
2010-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2009/10:635 Icesave-avtalet och IMF

av Ulla Andersson (v)

till finansminister Anders Borg (m)

Norge kräver inget färdigt Icesave-avtal för att diskutera fortsatta utbetalningar av stödlån till Island inom IMF-programmet, har Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe förklarat enligt Aftenposten inför torsdagens nordiska utrikesministermöte i Köpenhamn.

Norge hänvisar till att deras lån är kopplat till IMF-paketet och att de anser att det kan löpa vidare utifrån stabilitetsprogrammet så länge villkoret uppfylles enligt avtalet med IMF.

Vidare är den norske utrikesministern tydlig med att de nordiska länderna inte på något sätt bör blockera att denna sak diskuteras i IMF.

Den norska regeringen är även positivt inställd till att finna alternativa vägar för att stödja Island finansiellt.

Utifrån ovanstående vill jag fråga finansministern vilken linje han kommer att driva när IMF ska hantera frågan.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:635 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 18 mars

Svar på fråga

2009/10:635 Icesave-avtalet och IMF

Finansminister Anders Borg

Ulla Andersson har frågat mig vilken linje jag kommer att driva när Internationella valutafonden, IMF, ska hantera frågan om fortsatta utbetalningar av stödlån till Island.

Sverige stöder Island och dess regering i sina ansträngningar för ekonomisk återhämtning genom att tillsammans med övriga nordiska grannländer bistå med lån på total 1 775 miljoner euro till Island, där Sverige står för 495 miljoner euro. Utlåningen sker inom ramen för IMF:s stabiliseringsprogram och utbetalning sker i takt med att IMF:s styrelse godkänner översyner av programmet.

Det är av stor vikt för Island att förtroendet på de internationella finansmarknaderna för Island stärks. I det sammanhanget är efterlevnad av internationella åtaganden inklusive EES-avtalet viktigt. Jag har inga synpunkter på villkoren i det så kallade Icesave-avtalet, vilket är en fråga för låntagaren Island och långivarna Nederländerna och Storbritannien. Jag hoppas att en lösning på Icesave-frågan kan nås som är acceptabel för alla parter. Därigenom skulle förtroendet för Island på de internationella finansmarknaderna stärkas och landets ekonomiska återhämtning stödjas.

Sverige skulle välkomna en utveckling som leder till brett stöd i IMF:s styrelse för att godkänna den andra översynen av Islands IMF-program.

Sverige skulle inte blockera en översyn av Islands IMF-program.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.