Snö, takras och byggnormer

Skriftlig fråga 2009/10:627 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-10
Anmäld
2010-03-10
Besvarad
2010-03-17
Svar anmält
2010-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga

2009/10:627 Snö, takras och byggnormer

av Ameer Sachet (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Den ovanligt stränga vintern har skadat nästan tusen byggnader i Danmark. Det visade en sammanställning som nyhetsmagasinet Ingenjören gjorde med uppgifter från de tre största försäkringsbolagen. I Danmark har detta lett till en diskussion om byggnormerna. Det har handlat om både ”snölastnorm” och ”styrkenorm” .

I Sverige uppges över 110 tak ha rasat in under vintern. Statsrådet hänvisar till det aktuella förslaget till ny plan- och byggnorm som uppges öka kravet på kontroller från byggherrens sida. En chef på Boverket uppger dock att ungefär hälften av alla takras beror på ett dimensioneringsfel. En fjärdedel beror på ett utförandefel och en fjärdedel på att byggnaden inte skötts om av fastighetsägaren.

Förslaget till ny plan- och bygglag har dessutom hårt kritiserats av lagrådet, det är framstressat. Lagtexten innehåller en rad ofullkomligheter och oklarheter som bör rättas till. I inledningen till det 153 sidor långa yttrandet skriver Lagrådet att det har krävts stora ansträngningar för att ”bringa klarhet i svårbegripliga passager i lagtexten” och att det fortfarande inte kan uteslutas att det återstår en del oklarheter. Dessutom saknas författningskommentarer nästan helt och hållet. I stället hänvisas till motsvarande lagrum i PBL i de fall där lagtexten endast har skrivits om och inte ändrats i sak.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta med anledning av vinterns många och svåra takras?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:627 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 17 mars

Svar på fråga

2009/10:627 Snö, takras och byggnormer

Miljöminister Andreas Carlgren

Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av vinterns många och svåra takras.

Jag besvarade i början av mars i år en fråga om takras och stora snömängder. I svaret redogjorde jag för hur hänsyn ska tas till bland annat snölaster enligt Boverkets konstruktionsregler. Vidare angav jag att många takras som skett rör byggnader med stora spännvidder till exempel idrottshallar, jordbruksbyggnader och köpcentrum och att orsakerna för närvarande utreds.

Den 8 mars träffade jag de ansvariga myndigheterna och fick då en genomgång av vilka takras som skett och möjliga orsaker till takrasen.

Vi diskuterade också nödvändiga åtgärder på kort och lång sikt.

Mina slutsatser från mötet är, som jag också redovisade vid det efterföljande pressmötet, att det ännu är för tidigt att helt säkert peka ut orsakerna till takrasen. Boverket följer det pågående utredningsarbetet och ska så snart underlag finns, tillsammans med berörda myndigheter, redovisa behov av åtgärder på kort sikt. Vidare ska Boverket och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut omgående analysera om någon specifik typ av takkonstruktion utgör en hög risk vid kommande snösmältning.

Redan i den proposition om ny plan- och bygglagstiftning (PBL) som regeringen presenterar inom kort kommer vi att skärpa kontrollsystemet vid byggande. För det första kommer kraven på vad som ska ingå i en kontrollplan och hur den ska gås igenom vid det tekniska samrådet att förtydligas. På förordningsnivå kommer det att regleras vilka kontroller som bör vara obligatoriska i kontrollplanen samt i vilken utsträckning krav på sakkunniga bör ställas för kontroll av att olika tekniska egenskaper hos byggprojekten uppfylls. I den kommande lagen ställs dessutom ett generellt krav på certifiering av de särskilda sakkunniga som kan utföra kontroller, som komplement till byggherrens egenkontroll.

Sammantaget bör dessa förändringar minska risken för framtida takras. Jag kommer därutöver ge Boverket med flera i uppdrag att baserat på erfarenheterna från vinterns takras utreda behovet av ytterligare författningsändringar eller andra mer långsiktiga åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.