EU:s datalagringsdirektiv

Skriftlig fråga 2009/10:508 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-11
Anmäld
2010-02-11
Besvarad
2010-02-17
Svar anmält
2010-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga

2009/10:508 EU:s datalagringsdirektiv

av Ulf Holm (mp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den 4 februari fälldes Sverige av EU:s domstol för att vi inte infört EU:s datalagringsdirektiv. Regeringen har inte lagt fram något lagförslag till riksdagen om detta, vilket jag tycker är bra eftersom vi gröna är emot EU:s datalagringsdirektiv.

Direktivet är ett steg mot ett övervakningssamhälle utan dess like eftersom direktivet handlar om rätten att lagra medborgares e-post och sms-trafik under lång tid. I Rumänien har förslaget stoppats eftersom förslaget kränker de mänskliga rättigheterna och i flera andra länder i EU, till exempel Österrike och Tyskland, pågår liknande prövningar av direktivet.

Mot bakgrund av denna situation verkar det enda rimliga vara att ta initiativ i ministerrådet redan nu om att kraftigt omarbeta datalagringsdirektivet så att det inte kränker den personliga integriteten och skapar ett övervakningssamhälle.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vilka initiativ justitieministern kommer att ta för att lyfta frågan om en omarbetning av EU:s datalagringsdirektiv så att det inte kränker den personliga integriteten och skapar ett övervakningssamhälle.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:508 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 17 februari

Svar på fråga

2009/10:508 EU:s datalagringsdirektiv

Justitieminister Beatrice Ask

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att lyfta fram frågan om en omarbetning av EU:s datalagringsdirektiv så att det inte kränker den personliga integriteten och skapar ett övervakningssamhälle.

Inledningsvis ska sägas att frågan om att ålägga operatörerna en skyldighet att lagra trafikuppgifter väcker många svåra frågor kring den personliga integriteten kontra en effektiv brottsbekämpning. Regeringen har också av detta skäl valt att avvakta med genomförandet av direktivet för att kunna se frågan i ett bredare sammanhang, där bland annat de förslag Polismetodutredningen lämnat om vilka regler som ska gälla för de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifterna övervägs.

Direktivet om lagring av trafikdata är emellertid en EU-rättslig reglering som Sverige som medlemsstat är skyldigt att genomföra. Eftersom det är fråga om ett inre marknadsdirektiv ligger behörigheten att föra fram ändringsförslag helt hos kommissionen. En självklarhet är dock att vi följer den debatt kring och de prövningar av direktivet som pågår även i andra medlemsstater.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.