Åtgärdsprogrammen för hotade arter

Skriftlig fråga 2009/10:366 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-16
Anmäld
2009-12-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-01-26
Besvarad
2010-01-27
Svar anmält
2010-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2009/10:366 Åtgärdsprogrammen för hotade arter

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Åtgärdsprogram för hotade arter, är sedan fem sex år tillbaka en väsentlig del av naturvården i Sverige. Arbetet med åtgärdsprogrammen är ett viktigt komplement till det mer omfattande och i huvudsak områdesinriktade naturvårdsarbete som bedrivs i form av till exempel reservatsbildning och miljöersättningar till skötsel av naturvärden i odlingslandskapet.

Vid Artdatabankens Flora- och faunakonferens 2007 sade miljöminister Andreas Carlgren: ”Regeringen följer med stort intresse arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter. Det är ett omfattande och mödosamt arbete som bygger på åtgärder i landskapet som helhet och förutsätter god samverkan mellan många olika aktörer. Vi ser det som en mycket värdefull del av bevarandearbetet och regeringen lägger stor vikt vid att verksamheten har fortsatt utvecklingskraft.”

Trots mycket tydliga signaler från både den förra och den nuvarande regeringen har Naturvårdsverket nu i ett brev till länsstyrelserna meddelat att man 2010 kommer att minska medlen till arbetet med åtgärdsprogrammen. I brevet anges inga siffror, men många har tolkat det som att det kan bli en mycket kraftig neddragning, kanske en halvering eller ännu värre. Detta är mycket olyckligt.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta i samband med regleringsbrevet till Naturvårdsverket för att ge signal om att det angelägna arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter måste kunna fortlöpa bra även under 2010?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:366 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 26 januari

Svar på fråga

2009/10:366 Åtgärdsprogrammen för hotade arter

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i samband med regleringsbrevet till Naturvårdsverket för att ge signal om att det angelägna arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter måste kunna fortlöpa bra även under 2010.

Låt mig inledningsvis påpeka att regeringen under den innevarande mandatperioden 2007-2010 avsatt ca 7,5 miljarder kronor till anslaget för biologisk mångfald som Naturvårdsverket använder för reservatsbildning, skydd av hotade växt- och djurarter med mera. Förra fyraårsperioden anslogs ca 6 miljarder kronor.

Att upprätta och genomföra åtgärdsprogram för hotade växt- och djurarter med mera är ett av flera viktiga verktyg i arbetet för att bevara den biologiska mångfalden. Andra verktyg som kan användas för att tillgodose behovet av att dessa arter bevaras är exempelvis bildandet av naturreservat, biotopskyddsområden och frivilliga insatser.

Naturvårdsverket och länsstyrelserna arbetar gemensamt med åtgärdsprogrammen vars syften är att komplettera andra naturvårdsåtgärder som skydd av naturområden. Programmen redovisar för respektive art eller naturtyp en kunskapsöversikt, en beskrivning av ekologi och åtgärdsbehov samt de erfarenheter som gjorts hittills i bevarandearbetet. Arbetet med åtgärdsprogram inkluderar också utförande av åtgärder för att gynna arterna. Ambitionen är att till 2010 ta fram 214 åtgärdsprogram för nära 400 arter och 7 naturtyper. I dagsläget har över 120 program fastställts och program för omkring 100 stycken är under arbete. Ca 298 miljoner kronor har hittills satsats för detta under mandatperioden (2007-2009) vilket måste ses som en stor satsning på detta viktiga arbete. Vartefter åtgärdsprogrammen blir klara går arbetet in i en mer aktiv åtgärdsfas. Det är viktigt att komma ihåg att åtgärdsprogrammen i många fall avser så kallade nyckelarter i ekosystemen varför insatserna leder till en positiv utveckling även för andra arter och naturtyper.

I regleringsbrevet för Naturvårdsverket under 2010 anges att 158 miljoner kronor får användas inom ramen för anslaget avsett för åtgärder för biologisk mångfald för artbevarande, upprättande och genomförande av åtgärdsprogram, viltförvaltning, rovdjursinventeringar och annan övervakning, inventering och kunskapsuppbyggande för arter och naturtyper. Naturvårdsverket har ansvaret att fördela dessa resurser till de olika ändamålen.

Jag har stort förtroende för att Naturvårdsverket gör de nödvändiga prioriteringarna inom ramen för detta anslag och avsätter de resurser verket bedömer är nödvändiga för att kunna genomföra åtgärdsprogram och andra viktiga åtgärder för hotade arter och biologisk mångfald i övrigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.