Goldstonerapporten om Gaza

Skriftlig fråga 2009/10:261 av Ahlin, Urban (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-12-14
Besvarad
2009-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:261 Goldstonerapporten om Gaza

av Urban Ahlin (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den så kallade Goldstonerapporten som påvisar de brott mot internationell humanitär rätt och kränkningar av mänskliga rättigheter som begicks under kriget i Gaza har lagts fram för FN:s generalförsamling och råd för mänskliga rättigheter.

Det är nu upp till parterna i kriget att genomföra utredningar av de händelser som Goldstonerapporten tar upp. Utredningarna bör möta internationell standard och vara såväl oberoende som trovärdiga. De som brutit mot internationell rätt och kränkt mänskliga rättigheter ska ställas till svars. Det är viktigt för att upprätthålla respekten för folkrätten, undvika framtida krigsförbrytelser och ytterligare lidande.

Om inte parterna förmår ta detta ansvar måste det internationella samfundet agera. FN bör vara aktivt för att tillse att utredningarna genomförs och att de möter de krav som ställs på dem. EU har en viktig roll att spela som försvarare av mänskliga rättigheter och måste vara en stark kraft för att förhindra att processen avstannar.

Avser utrikesministern att agera för att processen för ansvarsutkrävande för brott mot internationell rätt under Gazakriget fortgår?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:261 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 december

Svar på fråga

2009/10:261 Goldstonerapporten om Gaza

Utrikesminister Carl Bildt

Urban Ahlin har – mot bakgrund av den så kallade Goldstonerapporten rörande brott mot internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter under konflikten i Gaza – frågat mig om jag avser att agera för att processen för ansvarsutkrävande för brott mot internationell rätt under Gazakriget fortgår.

Sverige och EU anser att Goldstonerapporten är en seriös rapport som ska tas på allvar. Därför engagerade sig Sverige som EU:s ordförandeland aktivt i förhandlingarna om Goldstonerapporten, både i FN:s råd för mänskliga rättigheter och i FN:s generalförsamling.

Sveriges och EU:s grundläggande hållning är att parterna i konflikten är ansvariga för att genomföra utredningar som möjliggör ansvarsutkrävande i alla sammanhang för brott begångna mot internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter under konflikten. Sådant ansvarsutkrävande är en grundbult i EU:s syn på frågan om straffrihet.

FN:s generalsekreterare har överlämnat rapporten till säkerhetsrådet för vidare behandling. Uppföljning kommer likaledes att ske vid FN:s råd för mänskliga rättigheter. Generalsekreteraren har även ålagts att återrapportera till generalförsamlingen om genomförandet av oberoende utredningar inom tre månader. Sverige kommer att fortsatt noga följa arbetet med såväl uppföljningen av Goldstonerapporten som ansvarsutkrävandet för brott mot internationell rätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.