Infartsparkeringen vid Södertälje Syd

Skriftlig fråga 2009/10:150 av Pertoft, Mats (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-04
Anmäld
2009-11-04
Besvarad
2009-11-11
Svar anmält
2009-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga

2009/10:150 Infartsparkeringen vid Södertälje Syd

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Ett sätt att öka det kollektiva resandet är att underlätta för resenärerna att kombinera resesätt. För att stimulera människor med långa avstånd till arbetet att byta färdsätt från bil till kollektivtrafiken krävs goda alternativ. Det är viktigt, inte minst i en storstadsregion, att det längs infartslederna finns parkeringar där man enkelt kan byta från bilen till de kollektiva färdmedlen. I Stockholmsregionen har det skett mer än en fördubbling av infartsparkerandet de senaste åren.

Det är en mycket viktig utveckling som inte får stanna av. Tillgängligheten samt eventuell kostnad för att ställa bilen på en infartsparkering spelar naturligtvis in i valet mellan att stanna eller att fortsätta arbetsresan med bil i stället. Våren 2003 blev infartsparkeringen vid Södertälje Syd på försök belagd med avgift. Marken ägs av staten och förvaltas av ett statligt bolag. Införandet av avgifterna har inte inneburit någon förbättring, förändring eller större trygghet att parkera bilen.

Att avgiftsbelägga infartsparkeringar i Stockholmsregionen på statlig mark motverkar strävanden att nå de miljöpolitiska och transportpolitiska målen, vilket är djupt olyckligt.

I syfte att öka andelen kollektivtrafikresenärer vill jag fråga statsrådet Åsa Torstensson vilka åtgärder hon avser att vidta för att resenärerna ska uppfatta infartsparkeringarna som ett fullt godtagbart alternativ.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:150 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 11 november

Svar på fråga

2009/10:150 Infartsparkeringen vid Södertälje Syd

Statsrådet Åsa Torstensson

Mats Pertoft har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att resenärerna ska uppfatta infartsparkeringar som ett fullt godtagbart alternativ i samband med kollektivresande. Pertoft pekar bland annat på att infartsparkeringen vid Södertälje Syd, som ägs och förvaltas av statliga Jernhusen AB, är avgiftsbelagd sedan 2003. Avgiftsbeläggning av infartsparkeringar i Stockholmsregionen på statlig mark anser Pertoft motverka strävanden att nå de miljö- och transportpolitiska målen.

Jag delar Pertofts uppfattning att infartsparkeringarna utgör ett viktigt medel för att nå ett ökat kollektivt resande. Samtidigt måste det konstateras att anläggning och drift av parkeringarna kostar oavsett vem som är huvudman för parkeringarna. Det är rimligt att dessa kostnader helt eller delvis bärs av dem som utnyttjar servicen och inte belastar hela resenärskollektivet. Parkeringsavgifter infördes på den aktuella parkeringen då kostnaderna på grund av skadegörelse var onormalt höga och det inte fanns någon som var villig att ta på sig kostnaderna för underhållet. I dag är det en inhägnad och bevakad parkering vilket ger trygghet för bilägare som vill ta tåget.

Parkeringsavgiften är en fråga för markägaren. Jernhusen AB ska som statligt bolag driva verksamheten under sedvanliga kommersiella villkor. Av företagets bolagsordning framgår emellertid sedan den 15 januari 2009 att bolaget ska ”… vara ett ledande företag i utvecklingen av den svenska transportsektorn med anknytning till järnväg i syfte att främja och stödja kollektivt resande och godstransporter på järnväg.” Regeringen har med detta tydliggjort att verksamheten inriktas och prissätts på ett sätt som gagnar kollektivtrafiken.

Låt mig slutligen konstatera att det naturligtvis står trafikutövare, trafikansvariga eller kommuner fritt att erbjuda gratis parkering till kollektivtrafikresenärerna. I Stockholmsregionen erbjuder SL exempelvis gratis parkering på ett antal infartsparkeringar. Det är i linje med att det är landstingen och kommunerna som genom trafikhuvudmännen svarar för att länets eller regionens medborgare kan erbjudas en fungerande kollektivtrafik. Motsvarande villkor kan naturligtvis åstadkommas också på Södertälje Syd genom överenskommelse mellan kommunen, SL, SJ AB eller övriga berörda parter och Jernhusen AB.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.