Språkutbildning i skolan

Skriftlig fråga 2009/10:115 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-20
Anmäld
2009-10-20
Besvarad
2009-10-28
Svar anmält
2009-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga

2009/10:115 Språkutbildning i skolan

av Ameer Sachet (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Utbildningsministern har som partiledare gjort ett märkligt utspel om skolans språkutbildning. Utifrån att diktaturen Kina anses vara en viktig framtida marknad ska undervisning i kinesiska lyftas fram. För det första ska kanske inte skolans inriktning i fråga om språkutbildning enbart styras av handelspolitiska överväganden och av svenska investeringar. Det finns ju också andra överväganden att göra. Även om kinesiska (mandarin) är ett stort språk utifrån antal talande så finns det ju andra språk som också är stora och/eller mer geografiskt spridda. Man skulle kunna argumentera för Indiens nationalspråk hindi på samma sätt som för kinesiskan. Portugisiska är utifrån Brasilien med ekonomiska utgångspunkter ett intressant språk. Ryska och arabiska torde också vara intressanta. Slutligen är väl snarast spanskan det språk som seglat upp som en internationell medtävlare till engelskan, inte minst utifrån dess roll som ett inofficiellt andraspråk i USA samt dominans i Latinamerika. Sammantaget borde det vara rimligt att statsrådet såg till att en bred, parlamentarisk utredning om språken i den svenska skolan tillsattes. Lärarprofessionen borde givetvis starkt involveras liksom högskolan. I en sådan utredning kunde man sedan på ett mer genomtänkt sätt komma fram till en bra språkstrategi för den svenska skolan. I denna bör man också beakta vilka nya förutsättningar den svenska invandringen bidrar till. Jag är inte helt övertygad om att en utredning kommer att landa i ett ställningstagande för just mandarin.

Avser utbildningsministern att ta initiativ till att tillsätta en parlamentarisk utredning om den svenska skolans språkstrategi?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:115 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 oktober

Svar på fråga

2009/10:115 Språkutbildning i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att tillsätta en parlamentarisk utredning om den svenska skolans språkstrategi.

Språkkunskaper är viktigt. För den enskilde öppnar kunskaper i ett främmande språk dörrar till en annan kultur och till nya sätt att uppfatta världen. Samtidigt behöver svenska exportföretag personal med gedigna språkkunskaper. Den som behärskar ett språk, är insatt i landets seder och bruk och inte är främmande för dess affärskultur har helt andra förutsättningar att nå goda resultat och knyta personliga kontakter.

Tyvärr visar flera undersökningar att eleverna i grund- och gymnasieskolan antingen inte väljer ett modernt språk eller hoppar av språkstudierna för att de inte ser nyttan med språkkunskaper.

Regeringen har därför vidtagit åtgärder för att uppmuntra elever till fördjupning i språk. Från och med den 1 januari 2010 kan den som söker till högskolan tillgodoräkna sig så kallade meritpoäng för kurser bland annat i moderna språk och därigenom höja sitt jämförelsetal. Detta kommer sannolikt att medföra att fler elever väljer moderna språk både i grund- och gymnasieskolan.

Som jag ser det kan ytterligare insatser vara befogade. I dagsläget är det däremot inte aktuellt att tillsätta en parlamentarisk utredning om den svenska skolans språkstrategi.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.