Till innehåll på sidan

Situationen för hbt-personer i Libyen och Tunisien

Skriftlig fråga 2009/10:107 av Vestlund, Börje (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-20
Anmäld
2009-10-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-10-29
Svar anmält
2009-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga

2009/10:107 Situationen för hbt-personer i Libyen och Tunisien

av Börje Vestlund (s)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Statsrådet har nyligen besökt Libyen och Tunisien för att, som det heter i ett pressmeddelande, utveckla handelsrelationerna och ytterligare bredda kontaktytorna. Båda länderna är kända för att diskriminera och på olika sätt förfölja hbt-personer. Samkönade relationer är förbjudna enligt den inhemska strafflagstiftningen. Det väckte stor uppmärksamhet nyligen då den nyvalde ordföranden i generalförsamlingen, Ali Abdussalam Treki från Libyen, gjorde starka uttalande mot homosexuella.

Statsrådet har tidigare deklarerat sin uppfattning att ett utökat handelsutbyte kan innebära att situationen för hbt-personer kan påverkas i positiv riktning. För att förverkliga ett sådant synsätt krävs dock att svenska regeringsföreträdare aktivt tar upp hbt-frågorna vid sina kontakter med utländska kolleger. Hittills har dock den svenska synen stannat vid vackra ord och inga konkreta åtgärder har vidtagits.

Mot denna bakgrund vill jag därför fråga statsrådet varför hon inte vid sina besök i Libyen och Tunisien tog upp vikten av att dessa länder respekterar hbt-personers mänskliga rättigheter.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:107 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 29 oktober

Svar på fråga

2009/10:107 Situationen för hbt-personer i Libyen och Tunisien

Statsrådet Ewa Björling

Börje Vestlund har frågat mig varför jag inte vid mina besök i Libyen och Tunisien tagit upp vikten av att dessa länder respekterar hbt-personers mänskliga rättigheter.

Jag är övertygad om att det går att utveckla handelsförbindelser och samtidigt ha ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter. Detta gäller även i Libyen och Tunisien där de mänskliga rättigheterna är ett prioriterat område i EU:s och Sveriges kontakter med dessa länder.

Som ordförande i EU verkar vi för ett snabbt avslut på de ramavtalsförhandlingar som pågår mellan EU och Libyen. I det kommande avtalet ges mänskliga rättigheter ett betydande utrymme inom ramen för den politiska dialogen. På så vis skulle EU och Libyen kunna utveckla och fördjupa dialogen om mänskliga rättigheter på samma vis som sker med Tunisien. Ett möte äger rum med Tunisien den 3 december i den så kallade underkommittén för mänskliga rättigheter. I egenskap av EU-ordförande leder Sverige tillsammans med kommissionen detta möte vid vilket görs en noggrann genomgång av hur Tunisien levt upp till sina förpliktelser avseende mänskliga rättigheter, inklusive dem som gäller situationen för hbt-personer.

Låt mig också från tidigare svar till Börje Vestlund upprepa att regeringen kommer att fortsätta att i olika sammanhang uppmärksamma och kritisera övergrepp mot och diskriminering av personer på grund av sexuell läggning och könsidentitet varhelst de förekommer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.