Försvaret som en politisk fråga

Skriftlig fråga 2008/09:933 av Lundh, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-13
Anmäld
2009-05-13
Besvarad
2009-05-20
Svar anmält
2009-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga

2008/09:933 Försvaret som en politisk fråga

av Fredrik Lundh (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Försvarsministern svarade den 7 maj 2009 på en fråga från mig om han är beredd att vidta några åtgärder för att stoppa den omfattande omorganisationen av F 21 som nu riskerar att ske, trots att regeringen i september 2008 lämnade ett mycket tydligt besked – inga organisationsförändringar ska ske denna mandatperiod.

Försvarsministerns svar förvånar och lämnar många frågor obesvarade. Menar försvarsministern att flygförbanden F 21 och F 17 fortfarande kan klassificeras som starka insatsförband om stora delar av dess innehåll slås sönder?

Själv anser jag att det inte är förenligt med inriktningspropositionen att skilja basbataljonerna och stridsflygsdivisionerna från varandra på våra två insatsflottiljer.

Frågan är ju vad nästa steg blir – räcker det med en förbandsskylt och en general med chefsbricka på en rad orter runt om i landet för att uppfylla statsmakternas krav på operativ militär förmåga?

Avser försvarsministern att vidta åtgärder så att landets försvar åter blir en politisk fråga?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:933 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 20 maj

Svar på frågorna

2008/09:933 Försvaret som en politisk fråga

2008/09:947 Försvarsmaktens organisation

Försvarsminister Sten Tolgfors

Fredrik Lundh har frågat mig om jag menar att flygförbanden F 21 och F 17 fortfarande kan klassificeras som starka insatsförband om  stora delar av dess innehåll slås sönder och om jag avser att vidta åtgärder så att landets försvar åter blir en politisk fråga. Åsa Lindestam har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta med anledning av Försvarsmaktens planer på förändringar i utbildningsorganisationen för flygvapnet.

Regeringen lämnade i mars i år en försvarspolitisk inriktningsproposition till riksdagen. Av denna framgår att inga nedläggningar av organisationsenheter inom grundorganisationen sker under innevarande mandatperiod.

Riksdagen beslutar om huvuddelen av Försvarsmaktens grundorganisation. Med detta som grund reglerar regeringen grundorganisationen i instruktionen till Försvarsmakten. I instruktionen framgår också att Försvarsmakten själv beslutar om sin grundorganisation i de delar som den inte regleras i instruktionen.

Dessa principer för inriktningen av Försvarsmaktens grundorganisation gäller fortfarande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.