Apatiska barn

Skriftlig fråga 2008/09:884 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-24
Anmäld
2009-04-24
Besvarad
2009-04-29
Svar anmält
2009-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2008/09:884 Apatiska barn

av Kalle Larsson (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Enligt sjukvårdsexperter runt om i landet ökar nu antalet apatiska barn återigen i Sverige. Enligt uppgift finns i dag tolv kända fall med barn som befinner sig i helt apatiska tillstånd och ytterligare ett trettiotal fall med barn som visar upp tydligt devitaliserande symtom.

Den tillfälliga asyllag som gällde 2005–2006 innebar att en mer generös bedömning av barns behov gjordes. Detta fick bland annat som konsekvens att nyinsjuknandet av apatiska barn avstannade. Sedan den nya utlänningslagens genomförande har bedömningen av ärenden som rör barn återigen hårdnat. Detta sker trots att lagstiftarens intentioner tydligt varit att barns egna asylskäl ska tillmätas större betydelse. Risken är därmed uppenbar att barn som har med sig svårt traumatiserande händelser hemifrån eller från flykten inte erbjuds ett tillräckligt skydd i den svenska asylprocessen.

Jag vill därför fråga statsrådet Tobias Billström:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att barn inte ska insjukna i livshotande tillstånd i den svenska asylprocessen?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:884 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 29 april

Svar på fråga

2008/09:884 Apatiska barn

Statsrådet Tobias Billström

Kalle Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att barn inte ska insjukna i livshotande tillstånd i den svenska asylprocessen.

Det är självfallet av stor vikt att hänsynen till barnets bästa genomsyrar hela asylprocessen och att myndigheterna samverkar för att barn som vistas som asylsökande i vårt land inte ska fara illa. En viktig faktor i det sammanhanget är att handläggningstiderna är korta. Både ärenden som gäller ensamkommande barn och barn i familj prioriteras därför av Migrationsverket.

När det gäller barn i familj genomför Migrationsverket i ett tidigt skede  barnfokuserade familjesamtal. I samband med dessa samtal kartläggs barnens fysiska och psykiska hälsotillstånd. Om det framkommer att ett barn har utvecklat eller riskerar att utveckla uppgivenhetssymtom eller annat allvarligt sjukdomstillstånd bildar Migrationsverkets mottagningsenhet ett nätverk kring barnet tillsammans med landsting, socialtjänst och skola för att säkerställa en god hantering.

Migrationsverket och Socialstyrelsen har nyligen tagit initiativ till ett samarbete i fråga om hur landstingen hanterar barn som uppvisar symtom på allvarlig sjukdom med inslag av uppgivenhet.

Mot den angivna bakgrunden finner jag för närvarande ingen anledning att vidta några ytterligare åtgärder. Jag följer dock utvecklingen inom området och hur myndigheterna arbetar med barn i asylprocessen och i mottagandeverksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.