Till innehåll på sidan

Kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion

Skriftlig fråga 2008/09:776 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-23
Anmäld
2009-03-24
Besvarad
2009-04-01
Svar anmält
2009-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2008/09:776 Kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion

av Ewa Thalén Finné (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Flera kommuner i främst södra Sverige har omfattande problem med stranderosion. Pilotfallet har i flera år varit Ystads kommun som vid upprepade tillfällen sökt tillstånd att återföra eroderad sand från havsbottnen till aktuella stränder. Den metod kommunen föreslår är vanlig i andra länder och förordas av flera svenska myndigheter.

Tidigare har såväl Länsstyrelsen i Skåne som miljödomstolen gett sina respektive godkännanden för verkställande av åtgärder. Dessutom har även SGI och SGU i sina remissyttranden förordat godkännande av kommunens ansökan, som senast behandlades av regeringen våren 2008.

Trots detta har Ystads kommun efter snart tio års förbättrade och utvecklade ansökningar inte beviljats att verkställa åtgärderna. Ett av skälen tycks vara dubbelprövningen mot först miljöbalken och sedan kontinentalsockelförordningen. Ytterligare ett skäl tycks vara allmän motsträvighet från Naturvårdsverket som primärt inte har förordningen på sitt bord, och inte heller har expertis att bedöma geologiska förutsättningar.

Sammantaget har kommunen hamnat i ett moment 22 där Naturvårdsverket kräver omfattande och mycket kostsamma kartläggningar av sjöbottnen som måste bekostas av kommunen, när andra myndigheter och instanser inte anser detta nödvändigt. De kretsloppsbaserade åtgärderna mot stranderosion går därmed inte att genomföra och Sverige riskerar att förlora skyddsvärda naturvärden.

Vad avser miljöministern att göra för att underlätta genomförandet av kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:776 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 1 april

Svar på fråga

2008/09:776 Kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion

Miljöminister Andreas Carlgren

Ewa Thalén Finné har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta genomförandet av kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion.

Stranderosion är en naturlig, ständigt pågående geologisk process. Erosion kan också uppkomma genom fartygstrafik, byggande och annan mänsklig påverkan vid bruk av marken, såsom borttagande av vegetation och jordbruk. Ökade havsnivåer och kraftigare vindar med anledning av ett förändrat klimat kan komma att innebära ökade problem med stranderosion med konsekvenser för bebyggelse och infrastruktur. De mest utsatta kuststräckorna finns i Skåne, Blekinge samt på Öland och Gotland.

Verkningarna av erosion kan förebyggas, motverkas och repareras. Åtgärder som krävs kan vara dyrbara samtidigt som felaktiga insatser kan ge problem på nya ställen. Frågor om stranderosion är tekniskt komplicerade. Vid planeringen av åtgärder är många aktörer delaktiga och många intressen berörda. Det är därför viktigt att frågor kring stranderosion blir beaktade med en helhetssyn som inkluderar olika intressen och aktuell lagstiftning.

De vanligaste åtgärderna för att motverka stranderosion är anskaffning av material för upplag samt byggande av anläggningar i vatten och på land. Att återföra sand från havsbotten till stranden, så kallad strandfodring, kräver tillståndsprövning enligt lag (1966:14) om kontinentalsockeln, samt prövning enligt miljöbalken.

Som statsråd kan jag inte uttala mig om ett enskilt ärende. Jag vill dock framhålla att statliga myndigheter har olika ansvarsområden och intressen att tillvarata. Jag anser att gällande lagstiftning på området möjliggör en bra avvägning mellan olika intressen och ger möjligheter till åtgärder för att motverka stranderosion.

Statens geotekniska institut (SGI) har ett samordningsansvar för stranderosion i Sverige. I detta ansvar ligger bland annat att utveckla kunskapen inom området och att samordna olika aktörers intressen. Resultaten av detta arbete ska göras allmänt tillgängligt för myndigheter, kommuner, konsulter, entreprenörer och allmänheten. Det finns pågående forskningsprojekt hos SGI inom detta område. Ett projekt handlar om erosion och sedimenttransport i vattendrag och det andra projektet behandlar hållbar utveckling av kustområden – erosion och översvämning. Jag hoppas att SGI:s insatser ska kunna vara till hjälp då berörda kommuner planerar för genomförandet av kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.