Ignalina

Skriftlig fråga 2008/09:716 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-11
Anmäld
2009-03-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-03-23
Svar anmält
2009-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 mars

Fråga

2008/09:716 Ignalina

av Ameer Sachet (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Ett villkor för Litauens inträde i EU var att kärnkraftverket Ignalina i Litauen skulle läggas ned i slutet av 2009. Kärnkraftverket är av samma typ som Tjernobyl och över 3 000 av den intilliggande staden Visaginas 30 000 invånare jobbar där. Över 500 personer blev av med jobbet när den första reaktorn stängdes 2004.

I dag får Litauen hela 75 procent av sin el från Ignalina. När kärnkraftverket stängs av måste det ersättas. Sannolikt sker ersättningen via rysk naturgas. På sikt lär det finnas planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk – tillsammans med Estland, Lettland och Polen – på samma plats som Ignalina. Men förhandlingarna mellan länderna kärvar, och skulle bygget bli av kan det nya kärnkraftverket knappast stå klart förrän 2020.

Samtidigt planeras för elkablar till Sverige och Polen, kablar som skulle koppla ihop de baltiska länderna med de nordiska och europeiska elnäten. Just nu försöker en grupp inom EU att snabba på förhandlingarna och klara de sista hindren. Men det kommer troligen att ta tre eller fyra år innan en kabel kan vara på plats.

Kommer statsrådet inom EU att verka för en omprövning av stängningen av Ignalina utifrån regeringens ställningstagande för utbyggd och ny kärnkraft i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:716 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 23 mars

Svar på fråga

2008/09:716 Ignalina

Miljöminister Andreas Carlgren

Ameer Sachet har frågat mig om jag inom EU kommer att verka för en omprövning av stängningen av Ignalina utifrån regeringens ställningstagande för utbyggd och ny kärnkraft i Sverige.

Allianspartiernas energiöverenskommelse innebär ingen utbyggnad av kärnkraften utan öppnar bara för möjligheten att ersätta befintliga reaktorer.

Precis som Ameer Sachet skriver har Litauen i sitt anslutningsfördrag åtagit sig att stänga kärnkraftverket Ignalina före utgången av 2009. Även Bulgarien och Slovakien har gjort liknande åtaganden. I utbyte får dessa länder ett ekonomiskt stöd från EU. Litauen har uppfyllt en del av detta åtagande genom att den första av de två reaktorerna stängdes i december 2004.

Jag har förståelse för den besvärliga energiförsörjningssituation som Litauen befinner sig i men anser samtidigt att det är viktigt att de åtaganden man gjort i anslutningsfördraget uppfylls. Att nu försöka ändra dessa åtaganden skulle ge felaktiga signaler till omvärlden.

Inom ramen för EU:s nya strategi för Östersjöregionen pågår det för närvarande ett aktivt arbete för att sammanlänka de tre baltiska staternas elsystem med deras EU-grannländer under europeiska kommissionens ledning.

Jag avser således inte att ta något initiativ till en omprövning av stängningen av kärnkraftverket i Ignalina.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.