Frivilliga samhällsinsatser

Skriftlig fråga 2008/09:656 av Lundqvist-Brömster, Maria (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-20
Anmäld
2009-02-23
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga

2008/09:656 Frivilliga samhällsinsatser

av Maria Lundqvist-Brömster (fp)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS) visar i en studie värdet av den tid som deras medlemmar lägger ned på sina uppdrag. RFS organiserar medlemmar med uppdrag som kontaktpersoner eller kontaktfamiljer, lekmannaövervakare, stödpersoner, gode män och förvaltare.

Dessa uppdrag regleras i lag och beslutas huvudsakligen av myndighet inom stat, kommun och landsting. Det utgår ett visst arvode men till övervägande del utförs uppdragen ideellt.

I den nyligen presenterade studien framkommer att RFS 6 421 medlemmar sammanlagt har 19 263 uppdrag och att man ägnar 48 158 timmar i veckan åt sina uppdrag. Omräknat i lönekostnad minus de arvoden som utgår innebär insatserna 27 967 500 kronor i månaden. Samhället skulle behöva anställa 1 235 tjänstemän för att göra motsvarande insatser och då till en kostnad av drygt 463 miljoner kronor om året.

Precis som annan verksamhet så bedrivs detta arbete på olika sätt ute i landet. RFS efterlyser handledning och fortlöpande kunskapsstöd till frivilligarbetarna vilket bör åläggas kommunerna för att få mer likformighet i landet och framför allt för att brukaren/klienten/patienten ska ha rätt att veta vad som kan förväntas.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att ge frivilliga samhällsarbetare bättre och mer likformigt stöd för att trygga rättsäkerheten hos brukaren/klienten/patienten?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:656 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:656 Frivilliga samhällsinsatser

Statsrådet Maria Larsson

Maria Lundqvist-Brömster har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att ge frivilliga samhällsarbetare bättre och mer likformigt stöd för att trygga rättssäkerheten hos brukaren/klienten/patienten.

Jag vill börja med att framhålla att det är ett omfattande och mycket viktigt arbete som genomförs av kontaktpersoner och kontaktfamiljer, övervakare, stödpersoner, godemän och förvaltare i kommuner och landsting. Det är också betydelsefullt att kvalitet och omfattning av de insatser som görs kan säkerställas. I rapporten som Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare (RFS) nyligen har tagit fram redovisas underlag som visar på positiva samhällseffekter av de frivilliga samhällsuppdragen. Genom rapporten samt genom kontakter mellan ledningen för RFS och företrädare för Socialdepartementet har jag också fått information att kommunernas information och utbildning av kontaktpersoner och kontaktpersoner med flera varierar. Det finns också – enligt RFS – ytterligare behov av handledning, kunskapsstöd och uppmärksamhet till frivilliga samhällsarbetare runt om i landet. Vidare finns det exempel på kommuner som erbjuder viss fortbildning medan vissa andra kan ha lägre ambitionsnivå.

När det gäller rättssäkerheten för de personer som har stödperson, kontaktfamilj enligt socialtjänstlagen (1980:629) och kontaktperson enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade eller stödperson enligt lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård och lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård omfattas dessa verksamheter av den statliga tillsynen. Regeringen har i en lagrådsremiss som har lämnats till Lagrådet föreslagit en ny organisation för tillsynen av socialtjänsten och hälso- och sjukvården och att barnperspektivet i tillsynen ska stärkas. Vidare föreslås åtgärder som ska bidra till att öka ambitionsnivån och effektiviteten i tillsynen. Den förstärkta tillsynen kommer enligt min bedömning att skapa bättre förutsättningar för tryggad rättssäkerhet för de brukare och patienter som har kontaktperson och stödperson med mera.

Regeringen har också beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att se över de förutsättningar som ges och villkor som ställs i förordningen (1998:1814) om statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området. Statskontoret ska även lämna förslag på hur likvärdiga villkor för erhållande av statsbidrag till organisationer som verkar inom det sociala området kan uppnås. Villkoren ska vara likvärdiga oavsett om organisationen arbetar med ett specifikt sakområde eller om den har ett brett tvärsektoriellt verksamhetsområde och oavsett om området i dag regleras i förordning. I uppdraget ingår även att bedöma tillämpningen av förordningen. Statskontoret ska redovisa uppdraget till Socialdepartementet senast den 1 augusti 2009. Genom detta underlag kan en bedömning göras om det stöd som i dag ges till organisationer inom det sociala området är väl avvägt eller om det krävs förändringar.

Regeringen har dessutom i regleringsbrevet för år 2009 gett Socialstyrelsen i uppdrag att bedöma ändamålsenligheten i förordningen (1998:1814) om statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området i förhållande till syfte och mål. Redovisningen ska ske senast den 30 juni 2009.

RFS har för år 2009 tilldelats 100 000 kronor från statsbidraget till vissa organisationer inom det sociala området. Vidare har RFS erhållit ca 3,7 miljoner kronor i statsbidrag för verksamhet som syftar till att stödja klienter inom kriminalvården.

Sammanfattningsvis anser jag att de initiativ som redan har tagits är viktiga för att öka förutsättningarna för mer likformigt stöd och därmed också bättre rättssäkerhet. Jag ser i dag – mot bakgrund av dessa initiativ – inte något behov av ytterligare åtgärder, utan avvaktar beredningen av Statskontorets och Socialstyrelsens rapporter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.