Privatskolorna och arbetsmiljön

Skriftlig fråga 2008/09:562 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-03
Anmäld
2009-02-09
Besvarad
2009-02-11
Besvarad
2009-02-12
Svar anmält
2009-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 februari

Fråga

2008/09:562 Privatskolorna och arbetsmiljön

av Ameer Sachet (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Arbetsmiljöverket har genomfört en landsomfattande granskning av arbetsmiljön inom privatskoleväsendet. Av de 350 grundskolor, gymnasier och förskolor som myndigheten besökt har 310 fått krav om förbättringar. Buller, bristfälliga rutiner och dåliga kunskaper om hur arbetsmiljöarbetet bör bedrivas var den allmänna bilden. Bristerna var oftast större i nystartade privatskolor, medan de skolor som ingick i större, affärsdrivande koncerner var bättre rustade att upprätthålla en god arbetsmiljö.

Privatskolorna får ett par månader på sig att komma in med besked om hur de ska rätta till bristerna. Under våren kommer myndigheten att följa upp varje inspektionsmeddelande. Är inspektörerna inte nöjda med svaren kan de begära in kompletterande svar och som sista utväg underrätta skolledningen om föreläggande med vite.

Det bör göras en helhetsbedömning av huvudmannens förutsättningar att leva upp till skollagen och de nationella styrdokumenten.

Vilka uppdrag avser statsrådet att ge Skolinspektionen och Skolverket utifrån Arbetsmiljöverkets granskning av privatskoleväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:562 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 12 februari

Svar på fråga

2008/09:562 Privatskolorna och arbetsmiljön

Utbildningsminister Jan Björklund

Ameer Sachet har frågat mig vilka uppdrag jag avser att ge Statens skolinspektion och Statens skolverk utifrån Arbetsmiljöverkets granskning av fristående skolor och enskilda förskolor.

Arbetsmiljön på våra skolor är viktig. Det är därför glädjande att Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet fungerar väl. Innan jag tar ställning till om ytterligare initiativ är nödvändiga vill jag avvakta Arbetsmiljöverkets rapport som publiceras i mars eller april.

Regeringen har genom att i oktober 2008 inrätta en förstärkt statlig skolinspektion kraftfullt ökat resurserna för bland annat den statliga tillsynen.

Statens skolinspektion kontrollerar att kommunen eller den fristående skolan följer de lagar och andra bestämmelser som gäller för verksamheten, det vill säga skollag, skolformsförordningar, läroplaner, kursplaner och övriga föreskrifter som är bindande för verksamheten. Arbetsmiljölagen är det Arbetsmiljöverket som har tillsyn över.

Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket för, enligt vad jag erfarit, för närvarande diskussioner om hur samarbetet mellan myndigheterna ska utformas för att tillsynen ska bli effektiv och fungera väl både ur myndigheternas och tillsynsobjektens perspektiv.

Vad gäller enskilda förskolor står dessa under tillsyn av den kommun där verksamheten bedrivs. Skolinspektionen har tillsyn över hur kommunerna fullgör sitt tillsynsansvar i fråga om desamma men inte av hur själva verksamheten bedrivs. Hur en kommun väljer att utforma sin tillsyn är ytterst en kommunal fråga, som inte ytterligare bör regleras av staten. Skollagen ger redan i dag stora möjligheter för kommunen att kontrollera enskilda aktörer inom förskolan. Ett bolag, eller annan aktör, som vill driva en förskola måste till exempel ha tillstånd av lägeskommunen. Verksamheten står dessutom under tillsyn av kommunen, som alltså har rätt att inspektera verksamheten och inhämta de upplysningar och handlingar som krävs för detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.