Bisfenol i nappflaskor

Skriftlig fråga 2008/09:37 av Johansson, Wiwi-Anne (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-25
Anmäld
2008-09-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-10-07
Besvarad
2008-10-08
Svar anmält
2008-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 september

Fråga

2008/09:37 Bisfenol i nappflaskor

av Wiwi-Anne Johansson (v)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Kemikalien bisfenol A finns i en mängd plastmaterial. Nu visar en helt ny nordamerikansk studie, den så kallade NHANES-studien, presenterad i senaste numret av den medicinska tidskriften Jama, att risken för hjärtsjukdomar och diabetes ökar avsevärt med bisfenol. Bisfenol finns bland annat i nappflaskor för barn.

Diskussioner förs om Sverige ska begränsa/förbjuda bisfenol A med anledning av studien.

Jag vill fråga miljöminister Andreas Carlgren:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka de negativa effekterna av bisfenol A?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:37 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 8 oktober

Svar på fråga

2008/09:37 Bisfenol i nappflaskor

Miljöminister Andreas Carlgren

Wiwi-Anne Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka de negativa effekterna av bisfenol A.

Låt mig börja med att säga att jag tar mycket allvarligt på rapporter om risker med kemikalier i varor. Sverige har också en mycket ambitiös kemikaliepolitik som återspeglas i miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Enligt miljökvalitetsmålet ska varor så långt det är möjligt vara fria från farliga ämnen.

Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier och finns i en rad olika plastprodukter som kommer i kontakt med livsmedel, såsom nappflaskor, konservburkar, artiklar för mikrovågsvärmning, bordsporslin och förvaringskärl. Därför har Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, utvärderat riskerna med ämnet. Utvärderingen bygger på stora och väldokumenterade studier och utifrån detta har ett tolerabelt dagligt intag (TDI) bestämts. Riskvärderingen kompletterades senast i juli 2008.

Riskerna med bisfenol A har även utvärderats av Storbritannien i EU:s program för riskbedömning av existerande ämnen. De toxikologiska studier som gjordes visade på låg giftighet av bisfenol A. Baserat på dessa studier drogs slutsatsen att användningen av bisfenol A i konsumentprodukter var säker. På grund av effekter i djurförsök på lever, njure och fortplantningen vid höga exponeringsnivåer har det dock konstaterats att hanteringen av bisfenol A i vissa industrisektorer inte är säker. Dessutom har man identifierat miljöproblem i vissa industribranscher.

I december 2008 kommer därför Storbritannien att överlämna sin riskbedömning och eventuella riskreduktionsförslag till EU:s nya kemikaliemyndighet Echa.

I medierna har det under de senaste dagarna uppmärksammats nya studier som tyder på möjliga negativa hälsoeffekter vid låga exponeringsnivåer. Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket anser att dessa nya studier bör utvärderas noga, men att de i dagsläget inte föranleder en ändrad bedömning av gränsvärdet. Myndigheterna följer dock fortlöpande utvecklingen av vidare forskning kring riskerna med bisfenol A.

Även om bedömningen i dag är att det inte finns något skäl till att skärpa gränsvärdet anser jag att det är angeläget att informationen är god så att oroliga konsumenter kan göra ett aktivt val. Att tillhandahålla denna information är ett ansvar som inte bara vilar på myndigheterna utan även på de företag som marknadsför produkterna.

Det ingår i Livsmedelsverkets och Kemikalieinspektionens verksamhet som expertmyndigheter att aktivt delta i arbetet inom Efsa samt Echa och de riskvärderingar som görs. Jag har därför fullt förtroende för de svenska expertmyndigheternas bedömning och anser att det i dagsläget inte krävs några ytterligare åtgärder från regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.