Giftiga ämnen i T-tröjor

Skriftlig fråga 2008/09:24 av Johansson, Bengt-Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-09-25
Besvarad
2008-10-07
Besvarad
2008-10-08
Svar anmält
2008-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Fråga

2008/09:24 Giftiga ämnen i T-tröjor

av Bengt-Anders Johansson (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Naturskyddsföreningen har låtit genomföra en undersökning som påvisar att det finns reproduktionsstörande och möjligen cancerframkallande ämnen i gruppen ftalater, som återfinns i T-tröjor som säljs i Sverige. Undersökningen bygger på tester från 20 importerade T-tröjor med plasttryck.

I alla T-tröjor utom en hittades någon eller några av de sex ftalater som regleras i ett begränsningsdirektiv från EU. Ämnena antas vara kopplade till flera allvarliga hälsoeffekter, bland annat skadad könsutveckling och fertilitet samt cancer. Detta är mycket allvarligt då konsumenter som köper dessa T-tröjor kan riskera sin hälsa.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av att dessa giftiga ämnen förekommer i klädesplagg som säljs i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:24 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 8 oktober

Svar på fråga

2008/09:24 Giftiga ämnen i T-tröjor

Miljöminister Andreas Carlgren

Bengt-Anders Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av Naturskyddsföreningens undersökning som visar på att det finns ftalater i plasttryck på T-tröjor som säljs i Sverige.

Jag vill börja med att säga att det är väldigt positivt att Naturskyddsföreningen och andra intresseorganisationer uppmärksammar konsumenter och företag om användningen av kemikalier i varor. Undersökningar av detta slag är bra då de kan bidra till att höja kunskapen och medvetenheten hos konsumenter och därmed ökar möjligheten att påverka företagen att ta ansvar för att fasa ut farliga ämnen ur sin produktion.

Inom EU finns det sedan 2007 ett förbud mot användningen av en rad ftalater i leksaker och barnavårdsartiklar. Sverige var ett av de medlemsländer som verkade för detta förbud. Genom förbudet minskas exponeringen av ftalater gentemot barn, den grupp i samhället som är särskilt känslig för de hälsoskadliga effekterna av dessa ämnen.

Riskutvärdering och begränsning av användandet av ftalaten DEHP är ett exempel där Sverige agerar pådrivande. Kemikalieinspektionen ledde arbetet med bedömningen av DEHP i EU:s program för riskbedömning av existerande ämnen. Slutsatserna från riskreduktionsstrategin är att förbud bör införas för användning av DEHP i plastvaror för utomhusbruk och i plastbearbetande anläggningar utan tillräcklig utsläppskontroll. Kommissionen är, enligt artikel 137 i Reach, skyldig att lägga fram förslag till ett sådant förbud.

För att ytterligare skärpa kraven när det gäller ftalater i konsumentprodukter har Sverige föreslagit att DEHP ska sättas upp på den första så kallade kandidatlistan för tillståndsprövning i Reach. Ämnen på kandidatlistan omfattas av krav på tillverkaren att tillhandahålla tillräcklig information som leverantören har tillgång till så att varan kan användas på ett säkert sätt. Konsumenter ska på begäran kunna få samma information.

Den första kandidatlistan beräknas publiceras i slutet av oktober. DEHP kommer med största sannolikhet att finnas på den eftersom DEHP är klassificerad som reproduktionsstörande kategori 2 och därmed tydligt uppfyller kriterierna för särskilt farliga ämnen. Även ftalaterna DBP och BBP, som har föreslagits av Österrike, väntas komma med på kandidatlistan.

Från kandidatlistan kommer sedan ett antal ämnen att väljas ut för ett eventuellt införande i bilaga XIV till Reachförordningen. Detta innebär att dessa ämnen inte får användas utan tillstånd. Vid tillståndsprövningen av sådana kemikalier ska säkrare alternativ övervägas. Om alternativen är ekonomiskt eller tekniskt rimliga ska de farliga ämnena bytas ut. Det är sannolikt att en eller flera av de ovan nämnda ftalaterna kan komma att bli aktuella för tillståndsprövning.

Jag skulle också vilja poängtera att i dagens globala ekonomi med ökade flöden av produkter mellan olika länder och regioner blir det alltmer tydligt att det krävs ökade internationella insatser när det gäller kemikalier i varor. Detta är inte minst sant för textilindustrin, där de kläder vi köper i Sverige många gånger har tillverkats i Asien. Inom ramen för den globala kemikaliestrategin (SAICM) har regeringen därför tagit initiativ till ett internationellt seminarium om behovet av information om farliga ämnen i varor. Syftet är att skapa en dialog på internationell nivå med målsättningen att öka möjligheterna för såväl konsumenter som professionella användare att få bättre information om vad produkterna innehåller. Seminariet kommer att genomföras i slutet av 2008 i Bangkok.

Det finns inte en lösning på problemet med farliga ämnen i vår omgivning utan arbetet med att fasa ut farliga ämnen från vårt vardagsliv pågår på många plan. Kunskap om de farliga ämnena är viktigt, både hos konsumenter och hos beslutsfattare. Regeringen agerar således aktivt både inom EU och internationellt för att dels begränsa riskerna med ftalater i konsumentprodukter, dels generellt öka kunskaperna om särskilt farliga ämnen i varor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.