En tidsgräns för förvarstagande

Skriftlig fråga 2007/08:984 av Ceballos, Bodil (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-18
Anmäld
2008-03-20
Besvarad
2008-03-27
Svar anmält
2008-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga

2007/08:984 En tidsgräns för förvarstagande

av Bodil Ceballos (mp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

På förvaret i Gävle sitter en person i förvar sedan omkring ett år tillbaka. Häromdagen släpptes en person efter elva månader. Förmodligen ser det likadant ut på många platser i Sverige. Även om förvaren inte är att jämställa med att sitta på häktet månad efter månad som ibland var fallet tidigare måste man tänka på att det ändå handlar om att sitta inlåst, det vill säga i fängelseliknande förvar, utan möjlighet till permission – som fängelsekunderna – utan möjlighet att få vara med på förlossningen då ens barn föds, utan kontakt med arbetslivet, studier etcetera. I vissa fall handlar det dessutom om människor som vid en ansökan från hemlandet har rätt att få uppehållstillstånd på grund av anknytning. I många fall är det personer som inte hållit sig gömda eller på något sätt visat tecken på att vilja göra det.

Förutom det stora lidande det innebär för den enskilda individen är det samhällsekonomiskt en belastning att hålla människor inlåsta på obestämd tid. Särskilt märkligt är det när det handlar om människor som i normala fall arbetar och betalar skatt här i landet. Att så plötsligt ta en arbetstagare från en arbetsplats kan också innebära stora problem för arbetsgivaren.

Jag vill därför fråga statsrådet om han avser att ta initiativ till att fastställa en längsta tid för förvarstagande.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:984 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 27 mars

Svar på fråga

2007/08:984 En tidsgräns för förvarstagande

Statsrådet Tobias Billström

Bodil Ceballos har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att fastställa en längsta tid för förvarstagande av utlänningar.

Enligt utlänningslagen (2005:716) får en utlänning inte hållas i förvar för utredning längre än 48 timmar. I övrigt får en utlänning som har fyllt 18 år inte hållas i förvar i mer än två veckor, om det inte finns synnerliga skäl för en längre tid. Om ett beslut om avvisning eller utvisning har meddelats, får dock utlänningen hållas i förvar i högst två månader. Det finns möjlighet att hålla en utlänning i förvar en längre tid än två månader men endast om det finns synnerliga skäl.

Ett beslut om förvar ska prövas på nytt efter två veckor från den dag då beslutet började verkställas. I de fall då det föreligger ett beslut om avvisning eller utvisning är tidsgränsen för ny prövning två månader. Beslut om förvar får överklagas till migrationsdomstol. Den förvarstagne kan när som helst under tiden i förvar överklaga beslutet. När det inte längre föreligger skäl för förvar ska beslutet omedelbart hävas.

Frågan om en längsta tid för förvarstagande är aktuell i samband med förhandlingarna om kommissionens förslag till direktiv om gemensamma bestämmelser för återvändande av personer som vistas olagligt i medlemsstaterna. Förhandlingarna kan resultera i att det i direktivet fastställs en längsta tid för förvarstagande.

Jag har ingen anledning att tvivla på att svenska myndigheter och domstolar gör sina prövningar i överensstämmelse med de grunder som finns i den svenska lagstiftningen. Jag avser inte heller att föregå resultatet av de förhandlingar om direktivet som pågår genom att ta initiativ till att fastställa en längsta tid för förvarstagande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.