Fribeloppet

Skriftlig fråga 2007/08:955 av Forslund, Patrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-13
Anmäld
2008-03-13
Besvarad
2008-03-19
Svar anmält
2008-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga

2007/08:955 Fribeloppet

av Patrik Forslund (m)

till finansminister Anders Borg (m)

Regeringen har utlovat en arbetslinje som ska gälla för alla människor i Sverige, vilket även borde inkludera studenter. Det finns en rad olika anledningar till varför studenter behöver ett extra jobb vid sidan av sina studier. Den första anledningen är att det i dag är tämligen omöjligt att leva på de drygt 7 000 kronor man får om man tar ett studielån. Det är väldigt sällan pengarna räcker till efter att man betalat hyra, räkningar och diverse andra omkostnader man kan tänkas ha. Det kan inte vara meningen att studenter ska förpassas till att leva på existensminimum bara för att de väljer att utbilda sig. För äldre människor kan det även många gånger innebära att de avstår från att vidareutbilda sig då de helt enkelt inte har råd att leva på detta minimibelopp.

En annan anledning till varför man bör avskaffa fribeloppet är de krav många arbetsgivare i dag ställer på den arbetssökande. Det är inte ovanligt att arbetsgivare kräver någon form av arbetslivserfarenhet och har man då inte kunnat arbeta vid sidan av sina studier löper man stor riks att inte få den utannonserade tjänsten. Ett extra arbete är dessutom bra för studenterna, då de både bekantar sig med arbetsmarknaden och håller kontakt med olika arbetsgivare. Förutom att fribeloppet är djupt osolidariskt förlorar staten en hel del skatteintäkter. Det är med andra ord mycket viktigt att en reform av fribeloppet träder i kraft snarast.

Avser finansministern att verka för att fribeloppet för studenter höjs?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:955 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 19 mars

Svar på fråga

2007/08:955 Fribeloppet

Statsrådet Lars Leijonborg

Patrik Forslund har frågat finansministern om han avser att verka för att fribeloppet för studenter höjs.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen är väl medveten om att beloppsnivåerna och inkomstgränserna i studiemedelssystemet är centrala för de studerande. När det gäller möjligheten att kombinera arbete med studier innebär de så kallade fribeloppsgränserna inom studiemedelssystemet att studerande i vissa fall inte kan förbättra sin levnadsstandard så mycket som han eller hon önskar. Den studerande riskerar också att få en onödigt stor skuldbörda.

Regeringen har nyligen tillsatt en studiesocial utredning, Studiesociala kommittén (U2007:13). Av direktiven (dir. 2007:153) framgår att kommittén ska föreslå åtgärder som syftar till att den studerande ska ha möjlighet att försörja sig och leva ett tryggt liv under sin studietid. I uppdraget ingår även att föreslå hur framtida beloppsnivåer och fribelopp inom studiemedelssystemet ska se ut i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart system som ger förutsättningar för de studerande att bedriva effektiva studier. Kommittén ska lämna sitt slutbetänkande senast den 31 mars 2009 och har möjlighet att redovisa vissa frågor dessförinnan.

Patrik Forslund tar i sin fråga särskilt upp äldre studerande. När det gäller studerande som är 25 år eller äldre kan dessa få ett tilläggslån på 405 kronor per vecka (enligt 2008 års nivå). Tilläggslånet är till för dem som tidigare haft arbetsinkomster och ska underlätta övergången mellan arbete och studier. Inom studiemedelssystemet har även vissa förbättringar skett för studerande med barn. Möjligheten för studerande med barn att få tillgång till ovan nämnda tilläggslån har förbättrats genom att den tid som studerande varit föräldralediga precis före studiernas början betraktas som överhoppningsbar vid inkomstprövningen för rätt till tilläggslån. Från och med den 1 januari 2006 finns även ett tilläggsbidrag för studerande med barn. Tilläggsbidraget lämnas som ett differentierat stöd beroende på antal barn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.