Till innehåll på sidan

Försäkringskassans handläggning av bostadstillägg till pensionärer

Skriftlig fråga 2007/08:784 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-15
Anmäld
2008-02-15
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga

2007/08:784 Försäkringskassans handläggning av bostadstillägg till pensionärer

av Barbro Westerholm (fp)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

För närvarande har Försäkringskassan ca 40 000 ärenden om bostadstillägg till pensionärer (BTP) i balans. Det är dubbelt så många som man brukar ha. För exempelvis Stockholms län finns närmare 15 000 ärenden i balans men dock endast ett trettiotal personer som handlägger dessa ärenden.

Eftersom BTP beviljas för en i förväg bestämd tidsperiod dras bostadstillägget in efter denna period om Försäkringskassan inte har beslutat om att bostadstillägg ska fortsätta att betalas ut. Två månader före tidsperiodens utgång får pensionären ett brev från Försäkringskassan med en ansökningsblankett och en uppmaning att skicka in en ny ansökan omgående. Men även om ansökan skickas in omgående så dras bostadstillägget in om det inte hinner handläggas i tid. Även om BTP kan beviljas retroaktivt innebär detta ändå att många pensionärer måste ligga ute med egna pengar, vilket innebär en stor belastning på deras ekonomi. Detta drabbar framför allt de sämst ställda pensionärerna som inte har råd att ligga ute med pengar.

Min fråga är vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan hinner handlägga ansökningarna om BTP så att enskilda pensionärer inte drabbas av uppehåll i utbetalningarna.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:784 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:784 Försäkringskassans handläggning av bostadstillägg till pensionärer

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Barbro Westerholm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan hinner handlägga ansökningarna om bostadstillägg till pensionärer (BTP) så att enskilda inte drabbas av uppehåll i utbetalningarna.

Precis som Barbro Westerholm skriver beviljas bostadstillägg för en begränsad period. Den som efter det att denna period har gått ut även fortsättningsvis vill ha bostadstillägg måste lämna in en ny ansökan till Försäkringskassan. Om den nya ansökan lämnas in sent eller om Försäkringskassans handläggning inte är tilläckligt snabb kan det uppstå ett glapp i utbetalningarna av BTP.

Barbro Westerholm skriver också att Försäkringskassan nu har dubbelt så stora balanser på BTP-ärenden mot vad man normalt brukar ha och att exempelvis Försäkringskassan i Stockholm endast har ett 30-tal personer som handlägger BTP. Detta skulle enligt Westerholm kunna orsaka uppehåll i utbetalningar av BTP.

Jag tycker inte att det är tillfredsställande om försäkrade inte får den ersättning de är berättigade till i tid på grund av att handläggningstiden hos Försäkringskassan är orimligt lång. Jag vill dock peka på att Försäkringskassan nu håller på att genomföra en stor omorganisation av verksamheten för att bättre kunna möta de krav som ställs på effektivitet och rättssäkerhet.

Som Barbro Westerholm väl känner till har Försäkringskassan en styrelse med fullt ansvar och beslutar själv i bemannings- och organisationsfrågor. Men jag tar utvecklingen på Försäkringskassan på stort allvar och följer den noga för att försäkra mig om att alla ska få den ersättning de är berättigade till och att handläggningstiderna inte är orimligt långa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.