Diplomatisk närvaro i Östersjöområdet

Skriftlig fråga 2007/08:501 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-14
Anmäld
2007-12-14
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2007/08:501 Diplomatisk närvaro i Östersjöområdet

av Hans Wallmark (m)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Beslut har fattats om att stänga generalkonsulatet i Gdansk i Polen. Så kan även komma att ske med konsulatet i Hamburg i Tyskland. Det innebär en utarmning av Sveriges närvaro i en viktig del av EU-området, nämligen Östersjöregionen. Statsrådet Cecilia Malmström har i ett brev, undertecknat av två ledande fp-politiker i Region Skåne, uppmärksammats på Hamburgs betydelse ur ett sydsvenskt perspektiv. Tyskland är Sveriges största handelspartner med 11 procent av vår export samtidigt som det är ett land med stark federal karaktär. Allt kan inte bevakas från Berlin. I två av mig tidigare ställda frågor till utrikesminister Carl Bildt har getts kloka svar men utan öppning för att generalkonsulatet i Hamburg kommer att behållas.

Med anledning av ovanstående brev vill jag fråga om statsrådet Cecilia Malmström kommer att ta något initiativ i frågan.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:501 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:501 Diplomatisk närvaro i Östersjöområdet

Statsrådet Cecilia Malmström

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att förhindra en eventuell stängning av Sveriges konsulat i Hamburg.

En liknande fråga har nyligen besvarats av utrikesministern.

I november fattade regeringen beslut om att lägga ned några utlandsmyndigheter och ytterligare beslut om förändringar kan förutses. Generalkonsulatet i Hamburg är en av flera myndigheter som prövas i det vidare arbetet med att se över utlandsorganisationen i förhållande till omvärldsförändringar och nya krav på bevakning och service. Oavsett generalkonsulatets framtid, motiverar Sveriges närhet till Hamburg och den vikt vi fäster vid våra relationer till Tyskland olika former av svenskt engagemang i regionen.

Länderna runt Östersjön står i dag inför viktiga gemensamma utmaningar. En sådan är hur vi hanterar de allvarliga miljöproblem som drabbat Östersjön. En annan är hur vi kan göra Östersjöregionen till en starkare motor för tillväxt i Europa. Därför kommer regeringen att driva att Europeiska unionen utarbetar en Östersjöstrategi som tar hänsyn till dessa  och andra viktiga frågor där vi behöver hitta gemensamma lösningar med våra grannländer. Östersjöstrategin blir ett nytt, spännande sätt att inom EU:s ram fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan våra länder och regioner som kan få betydande effekter på handeln i Östersjöregionen. Östersjöfrågorna kommer dessutom att vara särskilt prioriterade under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd hösten 2009.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.