Till innehåll på sidan

Privatskolor och elever med funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2007/08:464 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-11
Anmäld
2007-12-11
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2007/08:464 Privatskolor och elever med funktionsnedsättning

av Ameer Sachet (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Privata skolor, så kallade friskolor, kan vägra att ta emot elever med funktionsnedsättning utifrån motiveringen att de är för dyra. Privatskolorna kan med hänvisning till organisatoriska och ekonomiska svårigheter exkludera dessa elever. Barn som sitter i rullstol eller har svår dyslexi kan alltså få nej när de söker till en privatskola, med andra ord så är flera privatskolor öppna enbart för vissa barn.

Att flera privata skolbolag gör miljonvinster har ingen borgerlig politiker reagerat på samtidigt som barn med funktionsnedsättning kan avvisas, eftersom de uppfattas som en kostnad av privatskolorna.

Privata skolor inom både grund- och gymnasieskolsystem ökar i antal överallt i Sverige. Med gällande lagstiftning vidgas klyftorna i samhället alltmer eftersom resurssvaga barn och barn med funktionsnedsättning främst hänvisas till den kommunala skolan. Genom detta begränsas deras rätt att välja, valfriheten gäller inte alla. Det blir den kommunala skolan som i huvudsak tar ansvaret och kostnaderna för alla barn och inte bara några.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att privatskolorna – friskolorna – inte avvisar sökande utifrån funktionsnedsättning eller av andra tvivelaktiga skäl som har med rädsla för kostnader att göra?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:464 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:464 Privatskolor och elever med funktionsnedsättning

Utbildningsminister Jan Björklund

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkerställa att de fristående skolorna inte avvisar sökande utifrån funktionsnedsättning eller av andra tvivelaktiga skäl som har med rädsla för kostnader att göra.

En fristående skola ska, enligt 9 kap. 2 och 8 §§ skollagen (1985:1100), vara öppen för alla. Det är en grundläggande förutsättning för att en fristående skola på grundskolenivå ska godkännas och att en fristående skola på gymnasienivå ska förklaras ha rätt till bidrag.

I 9 kap. 6 § skollagen anges att en kommun ska lämna bidrag till en fristående skola på grundskolenivå efter samma grunder som kommunen använder till de egna grundskolorna. Samma principer gäller, enligt 9 kap. 8 a § skollagen, för bidrag till en fristående skola på gymnasienivå om utbildningen i bidragshänseende har hänförts till ett sådant nationellt program som elevens hemkommun anordnar. I andra fall ska elevens hemkommun betala det belopp som Statens skolverk föreskriver i den så kallade riksprislistan.

Om en elev har ett omfattande behov av särskilt stöd är kommunen inte skyldig att lämna bidrag för det särskilda stödet om betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen. En fristående skola kan också neka att ta emot en elev om det medför betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för skolan (9 kap. 2 och 8 §§ skollagen). Motsvarande undantag till rätten att välja skola finns även när en elev väljer en annan grundskola än den närmaste inom en kommun (4 kap. 6 § skollagen).

De svårigheter som avses i skollagen kan till exempel handla om att skollokalerna måste förändras eller att det behövs extra personal för eleven. I sådana fall krävs inte att den fristående skolan ska tvingas ta emot eleven eller att kommunen ska vara tvungen att ersätta den fristående skolan för att bygga ut verksamhet som redan finns på en annan skola.

Med dagens system är de fristående skolorna beroende av kommunernas bedömning i fråga om hur stor ersättningen per elev ska bli. Regeringen anser att kommunernas beräkningsunderlag för ersättning till fristående skolor behöver bli mer enhetliga och transparenta. Av den anledningen ska utredningen Lika villkor för fristående skolor (U 2007:05) lämna förslag till författningsreglering av hur storleken på kommunernas bidrag till enskilda förskolor, fritidshem och förskoleklasser samt fristående skolor ska beräknas på ett öppet och förutsägbart sätt så att det blir möjligt för en förvaltningsdomstol att efter överklagande pröva nivån på kommunens bidrag till verksamheten. Denna del av utredningen ska redovisas senast den 31 januari 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.