Ägarstyrningen av Systembolaget

Skriftlig fråga 2007/08:296 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-16
Anmäld
2007-11-20
Besvarad
2007-11-23
Svar anmält
2007-11-23
Besvarad
2007-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2007/08:296 Ägarstyrningen av Systembolaget

av Fredrik Olovsson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I den restriktiva alkoholpolitik som bedrivits i Sverige under lång tid är totalkonsumtionsmodellen en viktig princip. Genom att hålla tillbaka den totala konsumtionen av alkohol kan skador och sociala problem minskas. En viktig byggsten i detta resonemang är prisinstrumentet. Genom att hålla uppe priserna på alkohol kan den totala konsumtionen minska. De relativt höga svenska alkoholskatterna är därför ett viktigt verktyg i den alkoholpolitiska verktygslådan och betydelsefulla för en god folkhälsa.

Denna syn återspeglas emellertid inte fullt ut i statens styrning av Systembolaget. I regeringens ägardirektiv till Systembolaget sägs att om räntabiliteten varaktigt överstiger räntabilitetsmålet, bör detta på sikt komma kunderna till godo genom anpassning av handelsmarginalen.

Det betyder att om Systembolaget driver sin verksamhet effektivt ska priset på varorna sänkas. Samtidigt är just priset en nyckelkomponent i den restriktiva alkoholpolitiken. Det är självklart att statens företag ska bedrivas effektivt men man kan ifrågasätta om det i detta fall bör innebära att priserna sänks på ett sätt som motverkar andra delar av alkoholpolitiken. I stället borde andra åtgärder för att förbättra kund- eller samhällsnytta komma i fråga.

Min fråga till statsrådet är därför om hon är beredd att förändra ägardirektivet så att det i sig inte leder till sänkta konsumentpriser på alkohol.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:296 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 23 november

Svar på fråga

2007/08:296 Ägarstyrningen av Systembolaget

Statsrådet Maria Larsson

Fredrik Olovsson har frågat mig om jag är beredd att förändra Systembolagets ägardirektiv så att det i sig inte leder till sänkta konsumentpriser på alkohol.

Som Fredrik Olovsson konstaterar i sin fråga står att läsa i Systembolagets ägardirektiv att om bolagets räntabilitet varaktigt överstiger räntabilitetsmålet, bör denna på sikt komma kunderna till godo genom anpassning av handelsmarginalen.

Systembolagets styrelse beslutade i april 2006 att bolagets prissättningsmodell skulle ändras från och med den 1 augusti samma år. Ändringen innebar att den så kallade rörliga delen av påslaget sjönk från 23 till 19 procent av Systembolagets inköpspris. Totalt sett minskades Systembolagets samlade handelsmarginal med 11 procent genom detta beslut. Detta är den enda gången som Systembolaget har justerat sin prismodell med anledning av det aktuella kravet i ägardirektivet. Bolaget har emellertid därutöver under de senaste åren vid ett antal tillfällen justerat prismodellen för att spegla den rådande kostnadsstrukturen samt för att säkerställa att bolaget inte diskriminerar några produkter.

Systembolaget har de senaste åren genomfört en rad insatser som effektiviserat bolagets verksamhet och som också kommit till uttryck i bolagets redovisade resultat. Bolaget har under samma period också arbetat intensivt för att ytterligare utveckla utförandet av bolagets samhällsuppdrag, något som vid tillfället för styrelsebeslutet också kom till uttryck bland annat genom rekordnivåer vad gäller antalet nöjda kunder och genomförandet av ålderskontroller.

Bolagets huvuduppgift, att med ensamrätt sälja alkoholdrycker till allmänheten, syftar till att begränsa tillgängligheten till alkohol.

Detta samhällsuppdrag är alltid i fokus för ägarstyrningen av bolaget. Konjunkturcykeln, rationaliseringar och effektiviseringar av verksamheten kommer emellertid alltid att göra avtryck i bolagets resultat.

Som Fredrik Olovsson påpekar utgör priset en nyckelkomponent i den restriktiva alkoholpolitiken. Den dominerande delen av alkoholpriserna för kunderna utgörs emellertid av skatt och förändringar av leverantörernas försäljningspris innebär således bara mindre sänkningar av priserna i butikerna. Snittpriserna för alla artiklar på Systembolaget sjönk vid justeringen 2006 med 1,6 procent. För en flaska vin som då kostade 60 kronor blev det en prissänkning med 1 krona, en flaska sprit som kostade 199 kronor sjönk i pris med 1 krona och en burk öl (50 cl) som kostade 9,80 kronor blev 10 öre billigare.

Formuleringen i ägardirektivet handlar om att låta all styrning präglas av att bolaget inte drivs av vinstintressen från statens sida. Man kunde vid tidpunkten för justeringen 2006 konstatera att bolaget såväl varaktigt förbättrat sina resultat vad gäller nyckeltalen för samhällsuppdraget som det ekonomiska resultatet. Styrelsen beslutade därför, i enlighet med ägardirektivet, att låta effektiviseringen komma kunderna, och därmed indirekt inte staten, till del.

Den formulering i ägardirektivet som Fredrik Olovsson hänvisar till utgör, givet dess begränsade effekter på priset per produkt ute i butikerna, ett viktigt verktyg i styrningen av bolaget i balansgången mellan samhällsuppdraget och affärsmässigheten och slutligen också för att säkerställa förutsättningarna för detaljhandelmonopolets existens. Jag avser därför inte att förändra ägardirektivets utformning i detta avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.