Ett stärkt förtroende för rättsväsendet

Skriftlig fråga 2007/08:1576 av Malmberg, Betty (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-25
Anmäld
2008-08-28
Besvarad
2008-09-08
Svar anmält
2008-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga

2007/08:1576 Ett stärkt förtroende för rättsväsendet

av Betty Malmberg (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Att medborgarna har tilltro till rättsväsendet är oerhört viktigt i en demokrati. Vi vet emellertid att många, i synnerhet unga människor, i dag struntar i att anmäla brott till polisen. Mörkertalet är stort och oroväckande. För dem som anmäler brott läggs ibland förundersökningen ned i brist på bevisning. Förvisso informeras de då om att de kan överklaga beslutet, men till vad nytta? Nyligen läste jag om ett överfall på en skola där förundersökningen lades ned av just den anledningen, trots att det fanns flera vittnen och namngivna gärningsmän. Ärendets handläggning överklagades sedan vid två tillfällen, men lämnades trots det utan åtgärd. Vid en närmare titt så tycks det dessutom inte ovanligt att överklaganden lämnas utan åtgärd. Åklagarmyndigheten i Linköping får enligt uppgift in ca 60 överklaganden per år varav i genomsnitt ett fall per år resulterar i att polisens beslut rivs upp, en i mina ögon anmärkningsvärt låg siffra.

Med anledning av ovanstående undrar jag vad justitieministern avser att göra för att stärka förtroendet för rättsväsendet, inte minst bland unga.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1576 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 8 september

Svar på fråga

2007/08:1576 Ett stärkt förtroende för rättsväsendet

Justitieminister Beatrice Ask

Betty Malmberg har frågat mig vad jag avser att göra för att stärka förtroendet för rättsväsendet, inte minst bland unga.

Den problematik som Betty Malmberg tar upp i sin fråga har stor betydelse för förtroendet för rättsväsendet. Målsättningen måste vara att de anmälda brott som går att utreda ska utredas.

Det är viktigt att de brott som begås polisanmäls. För att öka anmälningsbenägenheten hos framför allt ungdomar måste en brottsanmälan även leda till åtgärder från samhällets sida. Huvudregeln bör vara att alla brott där gärningsmannen är under 15 år ska utredas. Regeringen har därför givit en särskild utredare i uppdrag att se över dessa regler. Ett väl fungerande samarbete mellan bland andra skola, socialtjänst och polis är nödvändigt för att förebygga och klara upp brott som begås av unga och brott där unga är brottsoffer.

Inom ramen för samarbetet mellan kommunerna och polisen bedrivs bland annat stödcentrum för unga brottsoffer, dit ungdomar som har blivit utsatta för brott kan vända sig för stödsamtal, praktisk hjälp i kontakter med rättsväsendet och rådgivning. Ett annat exempel är projektet Våga vittna, som syftar till att få fler personer att vittna i brottmålsprocessen.

Betty Malmberg tar i sin fråga upp möjligheten att begära omprövning av polis eller åklagares beslut att lägga ned en förundersökning. Den möjligheten utgör en viktig rättssäkerhetsgaranti och syftar till att säkerställa en enhetlig rättstillämpning. En enhetlig rättstillämpning ökar förtroendet för rättsväsendet. För närvarande pågår ett arbete inom Åklagarmyndigheten som syftar till att förbättra överprövningsverksamheten.

Avslutningsvis vill jag poängtera att förtroendet för rättsväsendet är stort i Sverige. Det visar bland annat de nationella trygghetsundersökningar som Brottsförebyggande rådet genomför varje år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.