Till innehåll på sidan

Stabila förutsättningar för tågpendling i Mälardalen

Skriftlig fråga 2007/08:1412 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-24
Anmäld
2008-06-24
Besvarad
2008-08-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juni

Fråga

2007/08:1412 Stabila förutsättningar för tågpendling i Mälardalen

av Fredrik Olovsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

I stora delar av landet, inte minst i Mälardalen, är tågtrafiken viktig för arbetspendling. En väl fungerande tågtrafik gör det möjligt för människor att kombinera arbete och boende på det sätt som bäst passar den enskilde. Tågtrafiken bidrar därigenom till regionförstoring och tillväxt.

Det är av stor vikt att tågtrafiken är stabil och långsiktig. Förändringar i tidtabeller och avgångar riskerar att påverka människor och företag negativt. SJ:s sommartidtabell är ett sådant exempel. Under ett par månader får tågpendlarna försämrade avgångar och minskade möjligheter att sköta sitt arbete på ett rimligt sätt.

Min fråga till statsrådet är om hon avser att vidta några åtgärder för att garantera tågpendlarna i Mälardalen stabila förutsättningar för pendling även under sommaren.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1412 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 11 augusti

Svar på fråga

2007/08:1412 Stabila förutsättningar för tågpendling i Mälardalen

Statsrådet Åsa Torstensson

Fredrik Olovsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att garantera tågpendlarna i Mälardalen stabila förutsättningar för pendling även under sommaren.

Jag håller med Fredrik Olovsson att det är viktigt att det finns bra möjligheter att resa med persontåg, bland annat för att människor ska kunna pendla till och från skola och arbete på ett sätt som är bra för både dem själva och samhället. Att kunna arbetspendla med tåg bör vara möjligt även på sommaren.

En viktig faktor som påverkar utbudet av persontrafik på järnväg är hur marknadstillträdet till marknaden är reglerat i lag. Det är angeläget att öka konkurrensen på marknaden för persontrafik på järnväg för att tillgodogöra sig den dynamik och utveckling som kännetecknar en väl fungerande marknad. Det bör vara fler företag än SJ AB som har möjlighet att bestämma utbudet av kommersiell persontågstrafik. För att åstadkomma detta gav regeringen förra året en utredare i uppdrag att föreslå hur en ny reglering bör utformas som ökar konkurrensen på denna marknad (Järnvägsutredningen 2, N 2007:11, dir. 2007:145). Utredaren ska lämna sitt betänkande till regeringen den 1 oktober 2008.

För att det ska finnas ett bra utbud av tågtrafik behöver även det allmänna hjälpa till. När det gäller arbets- och skolpendling på järnväg har de regionala trafikhuvudmännen en viktig uppgift att se till att utbudet är tillfredsställande i respektive län. Det är de regionala organen som är bäst lämpade att bestämma vad som är ett tillfredsställande utbud, såväl under sommaren som under andra delar av året. Förändrade pendlingsmönster och ökad samverkan mellan närliggande regioner, det vill säga regionförstoring, kräver att även de regionala trafiksystemen utvecklas och anpassas till dessa förändringar.

Jag anser att både kommersiell persontrafik på järnväg och trafik som tillkommer på initiativ av det allmänna bör ges förutsättningar och utrymme att utnyttja sina möjligheter till utveckling, både var för sig och i samverkan med varandra. Hur det konkret bör göras, när fler företag kan erbjuda sina tjänster på den kommersiella marknaden för persontrafik, ingår i Järnvägsutredningens uppdrag att föreslå.

I Stockholm och i övriga delar av Mälardalen har problemen varit stora vad gäller punktlighet och andra för tågresenärer viktiga kvalitetsaspekter. Därför pekade regeringen i budgetpropositionen för 2008 särskilt på att den ökade satsning som i år görs på järnvägsunderhållet syftar till att Banverket tillsammans med Storstockholms lokaltrafik och SJ AB ska kunna göra en kraftsamling i Stockholm och Mälardalen, bland annat för att öka kvaliteten för pendlare. Det gläder mig att kunna konstatera att denna satsning redan har fått effekt för resenärerna. Det kan utläsas av SL:s kundnöjdhetsundersökningar och i Banverkets punktlighetsstatistik. Jag tror att den förbättrade kvaliteten kan öka tågresandet, vilket i sin tur främjar ett ökat utbud av tågtrafik. Därmed kan en positiv spiraleffekt åstadkommas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.