Nedläggning av bensinstationer

Skriftlig fråga 2007/08:1368 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-17
Anmäld
2008-06-17
Besvarad
2008-06-24
Svar anmält
2008-06-24
Besvarad
2008-07-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga

2007/08:1368 Nedläggning av bensinstationer

av Anne Ludvigsson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Enligt bensinbranschens företrädare riskerar många bensinstationer i främst glesbygden att läggas ned under de närmaste tre åren på grund av kravet att stationerna måste sälja ett förnybart drivmedel.

En sådan nedläggning får till följd att servicen försvinner på många mindre orter, vilket motverkar syftet att öka tillgängligheten. Bensinstationerna är ofta samlingspunkten för servicen på mindre orter där ägarna bedriver flera olika verksamheter för att få stationen att gå runt ekonomiskt.

En särskilt utsatt grupp som vid en nedläggning drabbas av försämrad service och tillgänglighet är de rörelsehindrade bilägarna. De har ofta inte möjlighet att själva tanka sin bil eller uträtta andra serviceärenden vid bensinstationen. De får oftast hjälp av bensinstationens personal att tanka bilen och övrig service. Vid en nedläggning av den lokala bensinstationen tvingas de rörelsehindrade att köra flera mil till en annan bensinstation som kanske inte erbjuder den personliga hjälpen och servicen.

Jag vill därför fråga näringsministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att drivmedelsstationerna kommer att finnas tillgängliga i glesbygden även i framtiden, inte minst med tanke på den särskilt drabbade gruppen av rörelsehindrade personer.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1368 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 24 juni

Svar på fråga

2007/08:1368 Nedläggning av bensinstationer

Näringsminister Maud Olofsson

Anne Ludvigsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att drivmedelsstationerna kommer att finnas tillgängliga i glesbygden även i framtiden, inte minst med tanke på den särskilt drabbade gruppen av rörelsehindrade personer.

Låt mig först säga att tillgänglighet till drivmedel och annan grundläggande service är en av många förutsättningar för att de resurser och den utvecklingspotential som finns på den svenska landsbygden ska kunna tas till vara. Jag bor själv på landsbygden och vet att på många ställen är bensinmacken eller butiken en viktig mötesplats som ger liv åt mindre orter. Därför är servicefrågorna viktiga i regeringens arbete med att skapa utvecklingskraft och tillväxt i landets alla delar. Regeringen arbetar för närvarande också med att ta fram en särskild strategi för att stärka landsbygdens utvecklingskraft.

Enligt Anne Ludvigsson uppger bensinbranschens företrädare att de nu aktuella nedläggningarna är en följd av kravet att stationerna måste sälja ett förnybart drivmedel. Jag delar inte den bedömningen. Genom ett undantag för mindre drivmedelsanläggningar omfattas inte flertalet av landsbygdens drivmedelsanläggningar av lagens krav. Både jag och branschen gör därför bedömningen att den så kallade pumplagen inte är orsak till nedläggningarna utan att de snarare förklaras av strukturomvandlingen inom de företag som agerar på drivmedelsmarknaden.

Regeringens politik för regional tillväxt innehåller redan flera åtgärder för att mildra negativa effekter av strukturomvandlingen när det gäller kommersiell service på landsbygden, inklusive drivmedel. I detta arbete är stödet till kommersiell service ett viktigt verktyg. Även de regionala genomförandestrategierna för det nationella landsbygdsprogrammet 2007–2013 innehåller flera åtgärder för att utveckla den lokala serviceförsörjningen. Vilka servicelösningar som är mest lämpliga på en viss ort måste avgöras tillsammans med boende och företagare på orten.

Riksdagen beslutade 2000 om en nationell handlingsplan för handikappolitiken. När alliansregeringen tillträdde kunde vi dock konstatera att de åtgärder som den tidigare regeringen vidtagit inte räckte för att nå målen till 2010. Regeringen tillsatte därför en statssekreterargrupp med representanter från Social‑, Finans‑, Miljö- och Näringsdepartementen. Gruppens uppdrag är att ta fram en strategi för hur målen i handlingsplanen ska nås fram till år 2010, bland annat vad gäller enkelt avhjälpta hinder.

Konsumentverket har, i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen, tagit fram ett material som informerar om de behov som personer med funktionsnedsättning har, vilka tillgänglighetskrav som lagstiftningen ställer på näringsidkare samt tips om hur enkelt avhjälpta hinder kan undanröjas. I flera län pågår, eller planeras, insatser för att skapa mer tillgängliga serviceställen. Detta arbete sker i allmänhet inom det regionala programarbetet för att utveckla den kommersiella servicen på landsbygden.

Näringsdepartementet har också gett Konsumentverket i uppdrag att redovisa de bedömningar av den framtida drivmedelsförsörjningen på landsbygden som görs på regional nivå. Denna redovisning ska överlämnas till Näringsdepartementet i augusti och kommer att utgöra ett av flera underlag för arbetet med regeringens strategi för att stärka landsbygdens utvecklingskraft.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.