Underlättande av ägarskifte i småföretag

Skriftlig fråga 2007/08:1331 av Granbom, Karin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-11
Anmäld
2008-06-11
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga

2007/08:1331 Underlättande av ägarskifte i småföretag

av Karin Granbom (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Många företagare närmar sig pensionen. Ungefär en tredjedel av egenföretagarna eller personer anställda i eget företag är över 55 år. För att företagen ska överleva och vidareutvecklas kan de överlåtas inom familjen eller säljas. Tyvärr finns det risk att inget av detta sker utan att företagen i stället läggs ned.

I Östergötland hotas 6 000 småföretag av nedläggning inom en tioårsperiod. I Stockholm är ca 30 000 företag i samma situation.

Många företagare som närmar sig pensionsåldern skjuter ägarskiftet framför sig och har ingen eller liten kunskap om hur de ska gå till väga vid en försäljning. Det vittnas också om att det är svårt att hitta företag att köpa då marknaden är otydlig. Svag tillgång på kapital är också en begränsande faktor. Insatser verkar behövas för att stödja både köpare och säljare i ägarskiftesprocessen.

Ett högt nyföretagande är viktigt för samhällsekonomin. Att befintliga, välfungerande företag överlever och utvecklas kan vara väl så viktigt som start av nya företag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsministern vad hon avser att göra för att underlätta ägarskiften inom småföretag.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1331 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1331 Underlättande av ägarskifte i småföretag

Näringsminister Maud Olofsson

Karin Granbom har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta ägarskiften inom småföretag.

Regeringens mål för näringspolitiken är fler nya och fler växande företag. Jag delar därför Karin Granboms uppfattning att det är viktigt för samhällsekonomin att befintliga, välfungerande företag fortlever även då företagsledaren väljer att lämna företaget.

Ägarskiften som föregås av god framförhållning och omfattande förberedelser lyckas bättre och därför har regeringen gett i uppdrag åt Verket för näringslivsutveckling (Nutek) och uppmuntrat Almi Företagspartner AB att på olika sätt stödja ägarskiften.

Inom programmet Främja kvinnors företagande, som Nutek har fått i uppdrag av regeringen att driva, finns möjlighet för regionala och nationella näringslivsaktörer att inom delprogram 2 (Ägarskiftesprogrammet) söka projektmedel för insatser som underlättar för fler kvinnor att ta över företag. Det kan handla om utbildnings- och rådgivningsinsatser, matchningsinsatser mellan potentiella köpare och säljare med mera. 

Majoriteten av de regionala Almibolagen erbjuder kostnadsfri rådgivning gällande ägarskiften till både kvinnor och män. Exempelvis kan företagare få hjälp med att upprätta en handlingsplan för sitt ägar- eller generationsskifte. Almi Företagspartner AB erbjuder en checklista för hur man kan granska ett företag innan köp. Många Almibolag anordnar dessutom regelbundet informationsmöten och seminarier för både köpare och säljare av företag.

Några regionala Almibolag driver särskilda ägarskiftesprojekt. Som exempel kan nämnas att Almibolagen i Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län tillsammans driver ett ägarskiftesprojekt riktat till kvinnor under 2008.

När det gäller information om ägarskiften har Nutek tillsammans med Svenskt Näringsliv, Företagarna och Internationella handelshögskolan i Jönköping tagit fram vägledningen Ägarskifte – Hur gör du med ditt företag när du vill göra något annat? som är kostnadsfri. Den har distribuerats till 90 000 företagare över hela landet. Vägledningen finns dessutom översatt till engelska. Nutek har även låtit ta fram handboken Ägarskifte med förnuft och känsla Vägledning inför ägar- och ledarskiften i företag, som också är kostnadsfri. På Nuteks Företagarguide finns dessutom information, råd och checklistor för blivande företagare.

Förutom Nutek och Almi Företagspartner AB finns ett stort antal privata företag som erbjuder företagsförmedling och stöd i ägarskiftesprocessen.

Vad gäller tillgången till kapital kan lån från Almi Företagspartner AB utgöra en möjlighet för dem som inte kan få ett banklån som täcker alla kostnader i samband med ett ägarskifte. Som jag tidigare nämnde erbjuder Almi kostnadsfri rådgivning rörande ägarskiften och kan då även hjälpa blivande företagare med finansieringsfrågan. Allt fler företagare får finansiering från Almi. Flera Almibolag har dessutom märkt av en ökad efterfrågan på lån i samband med ägarskiften.

Mot denna bakgrund kan jag med glädje konstatera att många privata företag har märkt av det ökade antalet ägarskiften och säljer tjänster för att underlätta ägarskiftet för såväl köparen som säljaren. Jag kan också konstatera att regeringen har tagit flera initiativ för att underlätta ägarskiften.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.