Jobb- och utvecklingsgarantin

Skriftlig fråga 2007/08:1174 av Jeppsson, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-07
Anmäld
2008-05-07
Besvarad
2008-05-14
Svar anmält
2008-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 maj

Fråga

2007/08:1174 Jobb- och utvecklingsgarantin

av Peter Jeppsson (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Jag har blivit uppmärksammad på ett problem som har uppstått för de kvinnor som var inskrivna i aktivitetsgarantin och sedan efter en tid som arbetssökande övergick till att vara mammalediga. De kvinnor som var mammalediga mer än ett år innan de åter började söka arbete har drabbats hårt. Deras dagersättning har minskat drastiskt då de har skrivit in sig i jobb- och utvecklingsgarantin eftersom deras mammaledighet inte räknas som överhoppningsbar. Dessa kvinnor har ramlat mellan stolarna då regeringen har infört ett nytt system och samtidigt avvecklat aktivitetsgarantin. För plusjobbarna uppstod ett liknande problem då deras dagersättning drastiskt minskade när regeringen avskaffade plusjobben och förde över de personer som fanns i systemet till nystartsjobben. Nu har regeringen fattat beslut om att införa övergångsregler för de före detta plusjobbarna. Övergångsregler behövs även för de kvinnor som jag har nämnt ovan. Deras mammaledighet bör räknas som överhoppningsbar tid när de skriver in sig i jobb- och utvecklingsgarantin.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kvinnor ska få räkna sin mammaledighet som överhoppningsbar när de skriver in sig i jobb- och utvecklingsgarantin efter att tidigare ha ingått i aktivitetsgarantin?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1174 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 14 maj

Svar på fråga

2007/08:1174 Jobb- och utvecklingsgarantin

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Peter Jeppsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att kvinnor ska få räkna sin mammaledighet som överhoppningsbar tid när de skriver in sig i jobb- och utvecklingsgarantin efter att tidigare ha ingått i aktivitetsgarantin.

Jag vill göra Peter Jeppsson uppmärksam på att situationen för de kvinnor som frågan handlar om är en effekt av en bestämmelse som den tidigare regeringen föreslog i proposition 2002/03:44 Arbetsmarknadspolitiken förstärks. Då var aktivitetsgarantin redan införd och den som anvisades till programmet hade i allmänhet ersättningsdagar kvar. Efter den lagändring som följde av propositionen blockerades dessa dagar vid anvisningen och av den anledningen kunde inte regler om överhoppningsbar tid i arbetslöshetsförsäkringen tillämpas. Reglerna i aktivitetsstödet var dessutom sådana att denna grupp bara kunde få aktivitetsstöd baserat på arbetslöshetsersättningen när de skrevs in i aktivitetsgarantin för första gången. Den som lämnade aktivitetsgarantin för att vara föräldraledig en längre tid och sedan kom tillbaka fick därför den lägsta ersättningsnivån i aktivitetsstödet. De som lämnade aktivitetsgarantin för att vara föräldralediga och nu kommer in i jobb- och utvecklingsgarantin omfattas av samma regler som hade gällt om de hade kommit tillbaka till aktivitetsgarantin.

Det här beror alltså inte, vilket Peter Jeppsson påstår, på att en grupp hamnat mellan stolarna då regeringen infört ett nytt system och samtidigt avvecklat aktivitetsgarantin. Situationen hade uppstått även om aktivitetsgarantin varit kvar och har alltså inte alls med införandet av jobb- och utvecklingsgarantin att göra. Av den anledningen har jag inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.