Medel avsedda för medicinsk forskning

Skriftlig fråga 2006/07:928 av Bengtsson, Finn (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-04
Besvarad
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:928 Medel avsedda för medicinsk forskning

av Finn Bengtsson (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Under senare år har en rad statliga myndigheter visat prov på att vilja förmera sina interna resurser genom att bland annat uttaxera kliniska forskare inom offentligheten för uppdrag som de har av regering och riksdag att utföra.

Exempel på detta är Statistiska centralbyrån och Apoteket AB som utkräver ersättning för att distribuera bland annat statistiskt underlag till kliniska forskare. Offentligfinansierad klinisk forskning är redan i strykklass i vårt land. Att då tvingas ta av oftast mycket begränsade medel som tilldelats i hård konkurrens för att ersätta till exempel SCB och Apoteket AB för ett uppdrag som de redan är ersatta för av staten för att utföra upplevs som ett hån för många forskare. Särskilt som forskarna inom offentligheten av dessa myndigheter borde ses som en så kallad andra, eller högst, tredje uppgift inom ramen för sitt offentliga uppdrag – snarare än som ännu en källa till inkomst för ett arbete som ändå ska ha utförts. Om därtill samma information lämnas ut till flera forskare eller forskargrupper från en sådan statlig myndighet med uppdrag och ansvar för att tillhandahålla viss statistik mot samma krav på ersättning från var och en, då blir pengaflödena inom det statliga systemet än mer ringaktande gentemot den kliniska forskningen.

Min fråga till socialministern är hur han avser att komma till rätta med avtappet av olika kliniska forskargruppers knappa ekonomiska medel till myndigheter som redan har ett finansierat uppdrag att tillhandahålla officiell medicinsk, och annan för forskningen relevant, statistik.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:928 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:928 Medel avsedda för medicinsk forskning

Socialminister Göran Hägglund

Finn Bengtsson har frågat mig hur jag avser att komma till rätta med avtappet av olika kliniska forskargruppers knappa ekonomiska medel till myndigheter som redan har ett finansierat uppdrag att tillhandahålla officiell medicinsk och annan för forskningen relevant statistik.

Exempel på detta är enligt Finn Bengtsson att Statistiska centralbyrån (SCB) och Apoteket AB utkräver ersättning för att distribuera bland annat statistiskt underlag till kliniska forskare.

Statliga myndigheters rätt att ta ut avgifter regleras i lagen (1996:1059) om statsbudgeten och i avgiftsförordningen (1992:191). Statistiska centralbyrån (SCB) är en statlig myndighet och enligt förordningen har SCB rätt att ta ut avgifter för varor och tjänster som den tillhandahåller, bara om det följer av lag eller förordning eller av särskilt beslut av regeringen.

Apoteket AB är inte en statlig myndighet, utan ett aktiebolag med vilket staten har slutit ett avtal om ensamrätt för Apoteket AB att driva detaljhandel med läkemedel enligt lagen (1996:1152) om handel med läkemedel m.m. I avtalet anges vad som ingår i Apoteket AB:s åtagande och vad som ersätts genom den handelsmarginal som ingår i fastställt läkemedelspris för de varor som ingår i läkemedelsförmånerna enligt lag. Enligt avtalet får Apoteket AB också bedriva annan verksamhet. Denna verksamhet måste dock finansieras på annat sätt än den som ersätts genom handelsmarginalen. Till sådan verksamhet räknas bland annat att utöver åtagandet inom ramen för handelsmarginalen producera och erbjuda analyser av statistik över läkemedelsförbrukningens art och omfattning.

Eftersom den svenska apoteksmarknaden för närvarande är under översyn (Dir. 2006:136) kommer också Apoteket AB:s statistikhantering att ses över.

Vidare beslutade regeringen den 15 mars 2007 att tillsätta en särskild utredare som ska se över den kliniska forskningens situation samt lämna ett förslag till åtgärdsplan för att stärka den kliniska forskningens situation, med beaktande av såväl hälso- och sjukvårdens som forskningens behov och villkor. Utredaren ska lämna ett första delbetänkande senast den 15 februari 2008 och ska redovisa uppdraget slutligt senast den 31 mars 2009. Jag ser fram emot resultatet av utredarens arbete som kommer att innehålla förslag som syftar till att stärka den kliniska forskningen i Sverige.

Mot bakgrund av det arbete som alltså redan pågår har jag för närvarande inte några planer på att föreslå en särreglering för de kliniska forskarna i fråga om vilka avgifter de ska betala i olika fall.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.