Till innehåll på sidan

Biståndet till Uganda och förtryck av HBT-personer där

Skriftlig fråga 2006/07:58 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-25
Anmäld
2006-10-26
Besvarad
2006-11-01
Svar anmält
2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga

2006/07:58 Biståndet till Uganda och förtryck av HBT-personer där

av Birgitta Ohlsson (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Homosexuella, bisexuella och transpersoner förtrycks hårt i många av världens länder. Inte minst är HBT-personers rättigheter eftersatta i många u-länder.

I Uganda, ett av Sveriges biståndsländer, kränks HBT-personer regelbundet. Det senaste inslaget i förföljelserna mot HBT-personer är att tidningen Red Pepper publicerat namnen på 45 män som påstås vara homosexuella. Flera av dessa personer har efter publiceringen förföljts, trakasserats och arresterats i Uganda.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta mot den ugandiska regeringen för att påtala kränkningarna av HBT-personers rättigheter i landet.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:58 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 1 november

Svar på fråga

2006/07:58 Biståndet till Uganda och förtryck av HBT-personer där

Statsrådet Gunilla Carlsson

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot den ugandiska regeringen för att påtala kränkningarna av homo- och bisexuella eller transpersoners rättigheter i landet.

Jag är lika bekymrad som Birgitta Ohlsson över diskrimineringen och trakasserierna mot HBT-personer i Uganda. Diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet står i strid med de grundläggande principerna om alla människors lika värde och rättigheter. Därför är lagstiftning eller praxis som innebär diskriminering eller förföljelse av homo- och bisexuella eller transpersoner oacceptabel. Att värna respekten för de mänskliga rättigheterna är en hörnsten i Sveriges utrikes- och utvecklingspolitik. I våra bilaterala samtal med utländska företrädare tar vi regelbundet upp olika aspekter av dessa rättigheter. Detta gäller även Uganda. Respekten för de mänskliga rättigheterna är också en viktig del i EU:s politiska dialog med Ugandas regering.

Sverige tillhör de länder som internationellt särskilt uppmärksammar frågan om HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen tar också upp frågan i FN-sammanhang och avser att under hösten driva frågan om sexuell läggning i arbetet med den resolution om utomrättsliga avrättningar som Sverige lägger fram i FN:s generalförsamling.

Även det multilaterala utvecklingssamarbetet spelar en viktig roll för att förbättra HBT-personers villkor och möjligheter att åtnjuta de mänskliga rättigheterna. I regeringsförklaringen konstaterar regeringen att i stora delar av världen utsätts HBT-personer för brutalt förtryck och att vi därför vill stärka FN:s arbete mot detta.

Arbetet rörande sexuell läggning och könsidentitet har dock varit eftersatt i utvecklingssamarbetet. I proposition 2002/03:122 Gemensamt ansvar @ Sveriges politik för global utveckling - liksom i utrikesutskottets betänkande om denna politik slås fast att målet om en rättvis och hållbar global utveckling självklart ska gälla för alla oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder. Sida inkom den 1 september 2006 med en handlingsplan för sitt arbete med HBT-frågor i det internationella utvecklingssamarbetet för perioden 2007@2009.

Sida kommer att lämna förslag till ny samarbetsstrategi för Uganda under första halvåret 2007. Respekten för de mänskliga rättigheterna kommer att vara en viktig faktor när vi bedömer det framtida utvecklingssamarbetet med Uganda.

Sverige diskuterar nu möjligt agerande tillsammans med andra givarländer i Kampala vad gäller situationen för HBT-personer. Sverige driver också på för att lokala MR-organisationer, varav flera får svenskt stöd, ska arbeta mer med diskriminering och trakasserier av HBT-personer. Dessutom har ambassaden tagit upp frågan med FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Kampala.

Sverige kommer att följa utvecklingen beträffande dessa HBT-personers situation i Uganda och vi kommer att öka vårt engagemang för HBT-personer i Uganda. Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att jag kommer att ta alla tillfällen i akt att vid möten med företrädare för Ugandas regering understryka vikten av respekt för de mänskliga rättigheterna och påminna om det internationella förbudet mot diskriminering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.