Till innehåll på sidan

Demokrati- och solidaritetsfond för Vitryssland

Skriftlig fråga 2006/07:479 av Wigström, Cecilia i Göteborg (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-12
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-17
Svar anmält
2007-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga

2006/07:479 Demokrati- och solidaritetsfond för Vitryssland

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under EU-toppmötet i dag kommer den fortsatta utvidgningsprocessen att stå i fokus. Dessutom kommer EU:s samarbete med dess grannar i söder och öster att diskuteras. För Folkpartiet är det viktigt att det europeiska samarbetet som leder till ekonomisk utveckling, demokrati och inte minst fred på sikt omfattar alla länder som vill delta och som uppfyller kraven på demokrati med mera. Ett viktigt land i hjärtat av Europa som inte deltar i grannskapspolitiken är vår kontinents sista diktatur – Vitryssland – och detta innebär tyvärr att EU inte ägnar landet den uppmärksamhet det förtjänar.

Demokratiaktivister som fängslas, blir av med jobb och studieplats behöver vårt stöd. Demokratiledaren Alexandr Milinkevitch fick i veckan motta Europaparlamentets Sacharovpris för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Vitryssland. Eftersom diktatorn Lukashenka har deklarerat att staten tänker ta 14 000 euro från prissummans 50 000 euro avstår Milinkevitch från prispengarna och vill att EU ska använda pengarna till att stötta demokratirörelsen.  

Detta skapar ett gyllene tillfälle för vitrysslandsvänner inom EU att nu aktivt driva på för att Polens förslag om en demokrati- och solidaritetsfond kan få gehör inom EU. Den förra svenska regeringen var passiv i frågan, medan den nya regeringen i regeringsförklaringen har pekat ut demokratibistånd till Vitryssland som prioriterat.

Är utrikesministern beredd att stödja det polska initiativet om en demokrati- och solidaritetsfond inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:479 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 januari

Svar på fråga

2006/07:479 Demokrati- och solidaritetsfond för Vitryssland

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wigström har frågat mig om jag är beredd att stödja det polska initiativet om en demokrati- och solidaritetsfond inom EU.

Jag delar Cecilia Wigströms starka engagemang för Vitryssland och dess befolkning. Den svenska regeringen strävar efter att underlätta en utveckling i demokratisk riktning i Vitryssland. Vårt bilaterala utvecklingssamarbete för den vitryska befolkningen kommer att i mycket ges denna inriktning. Sverige är i dag en av de största bilaterala givarna i Vitryssland och vi räknar med att de närmaste åren öka samarbetet.

Sverige verkar även inom ramen för den europeiska unionen. Fokus inom EU:s utvecklingssamarbete med Vitryssland ligger på stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och ett civilt samhälle. Detta slås fast i det nya instrumentet för utvecklingssamarbete med EU:s grannländer, Europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet (ENPI). Europeiska unionens särskilda instrument för främjande av demokrati och MR-frågor, EIDHR, kan också användas. För att detta stöd ska kunna genomföras så effektivt som möjligt måste stor flexibilitet tillämpas i val av samarbetspartner, utformning av stödet och kanaler för stödet.

Regeringen har en öppen inställning till det polska förslaget om en demokrati- och solidaritetsfond inom EU. Den närmare utformningen av en sådan eventuell fond behöver emellertid presenteras mer i detalj och diskuteras inom EU, innan det är möjligt att mer slutgiltigt ta ställning. Bredast möjliga uppslutning från EU:s medlemsstater är därvidlag av stor vikt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.