Till innehåll på sidan

Uppföljning av felaktiga beslut inom socialtjänsten

Skriftlig fråga 2006/07:454 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-10
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-17
Svar anmält
2007-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga

2006/07:454 Uppföljning av felaktiga beslut inom socialtjänsten

av Mikael Oscarsson (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det är angeläget att samhället i tid upptäcker de barn som lever under missförhållanden och ingriper för att ge barnen hjälp. Trots det utbyggda sociala nätverk Sverige har i dag, blir vi ibland bryskt uppmärksammade på barn som lever under de mest miserabla förhållanden. Nyligen upptäcktes en familj med sex barn utanför Gävle, som efter att ha flyttat ut ur en släktings enrummare, bosatt sig i en jordkällare under några dagar. Genom lyckliga omständigheter räddades familjen från att dö av koloxidförgiftning till följd av att de hade tänt en öppen eld i källaren.

Enligt svensk lagstiftning har personal inom förskola, skola, vård etcetera en plikt att genast göra en anmälan till socialtjänsten vid misstankar om att ett barn riskerar att fara illa. Socialstyrelsen skriver i rapporten Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn (2004): Anmälningsskyldigheten fungerar dock i praktiken inte alltid på det sätt som lagstiftaren tänkt. Olika utredningar har visat att bara en liten andel av de barn som misstänks fara illa anmäls till socialnämnden. I dag anmäls alltså långt ifrån alla allvarliga missförhållanden. Frågan är också om socialtjänsten ibland inte misslyckas med att följa upp och vidta rätt åtgärder efter att missförhållanden upptäckts.

Sjukvården har i dag en skyldighet att till Socialstyrelsen anmäla om en patient utsatts för risken att drabbas av allvarlig skada. Någon liknande lagstiftning finns inte för det ovan beskrivna området inom socialtjänsten.

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder för att fall som felbehandlats inom socialtjänsten anmäls för granskning till en ansvarig myndighet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:454 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 17 januari

Svar på fråga

2006/07:454 Uppföljning av felaktiga beslut inom socialtjänsten

Statsrådet Maria Larsson

Mikael Oscarsson har frågat mig om jag ämnar vidta några åtgärder för att fall som felbehandlats inom socialtjänsten anmäls för granskning till en ansvarig myndighet.

Precis som Mikael Oscarsson anser jag att det är angeläget att samhället i tid upptäcker de barn som lever under missförhållanden och ingriper för att ge barnen och deras familjer hjälp.

Skyldigheten för de olika yrkesgrupper som i sin verksamhet kommer i kontakt med barn att anmäla till socialtjänsten – barn som far eller riskerar att fara illa – är ett av de viktigaste instrumenten för att socialtjänsten ska få kännedom om dessa barn. Det är angeläget att den följs. För att ge vägledning för de yrkesgrupper som omfattas av anmälningsskyldigheten har Socialstyrelsen 2004 tagit fram allmänna råd. Regeringen avser också att i enlighet med riksdagens tillkännagivande ge Socialstyrelsen i uppdrag att påtala för berörda tillsynsmyndigheter att de i sin respektive tillsynsverksamhet följer upp hur anmälningsskyldigheten följs.

När det gäller socialtjänstens arbete med barn som far eller riskerar att fara illa är länsstyrelsen tillsynsmyndighet. I uppgifterna ingår bland annat att granska hur socialnämnden tillämpar socialtjänstlagen och i övrigt se till att socialnämnderna fullgör sina uppgifter på ett ändamålsenligt sätt. Granskning genomförs såväl på grund av anmälan som på länsstyrelsens eget initiativ. Utredningen om tillsynen inom socialtjänstens område (S 2004:12) har i uppdrag att se över och överväga förändringar inom den statliga tillsynen över socialtjänstens område bland annat för att stärka och göra den tydligare. I uppdraget ingår också att överväga och föreslå åtgärder som stärker tillsynen över barns och ungas rättigheter inom socialtjänstens olika områden. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 juli 2007.

Länsstyrelserna har under 2006 och 2007 ett uppdrag att granska hur kommuner hanterar anmälningar om barn som far illa samt åtgärda eventuella brister. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2008.

Inom Regeringskansliet bereds ett förslag avseende utredningar av fall där barn dött till följd av brott. Tanken är att utredningarna systematiskt ska analysera sådana fall för att kunna dra slutsatser om vilka förbättringar som krävs inom det sociala barnavårdsarbetet.

Sociala barn- och ungdomsvårdskommittén som avslutade sitt arbete 2005 lämnade förslag som syftar till att utveckla den sociala barn- och ungdomsvården. Kommitténs förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Jag kommer att noga följa effekterna av de åtgärder som pågår och om det behövs överväga ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.