Klimatmål och gasledning Gislaved-Jönköping

Skriftlig fråga 2006/07:441 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-29
Besvarad
2007-01-12
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-16
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 december

Fråga

2006/07:441 Klimatmål och gasledning Gislaved–Jönköping

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Energimarknadsinspektionen har inkommit med yttrande den 18 december 2006 inför regeringens prövning enligt naturgaslagen av ledningen Gislaved–Jönköping.

I yttrandet ingår en remissammanställning, men denna remissomgång skedde efter ansökan, våren 2004.

Ansökan har därför inte bedömts i relation till klimatmålet för 2020, vilket antogs av riksdagen först 2006. Den nya regeringen har först i december uttalat sitt stöd för detta mål.

Målet innebär att utsläppen ska minskas med 13 miljoner ton koldioxidekvivalenter från 2005 till 2020.

Om ledningen byggs kan den leda till en ökning av utsläppen med drygt 3 miljoner ton. Huruvida el producerad av fossilgas i Sverige skulle kunna tänkas ersätta kolkraft i andra länder är inte relevant eftersom klimatmålet avser utsläpp från Sverige.

Remissinstanser som Naturvårdsverket har inte kunnat ta ställning till denna mycket viktiga fråga och Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen har valt att bortse från den.

Man kan därmed ifrågasätta om Energimarknadsinspektionens yttrande utgör ett adekvat beslutsunderlag för regeringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöministern om han avser att pröva ledningens förenlighet med det av riksdagen 2006 antagna klimatmålet.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:441 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 16 januari

Svar på fråga

2006/07:441 Klimatmål och gasledning Gislaved–Jönköping

Näringsminister Maud Olofsson

Tina Ehn har, med anledning av en planerad naturgasledning Gislaved–Jönköping, frågat miljöministern om han avser att pröva  ledningens förenlighet med det av riksdagen 2006 antagna klimatmålet. Arbetet inom Regeringskansliet är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

I det aktuella ärendet har Energimarknadsinspektionen i ett yttrande som överlämnades till regeringen i december 2006 tillstyrkt att koncessionen beviljas. Tina Ehn ifrågasätter om detta yttrande utgör ett adekvat beslutsunderlag, bland annat då myndigheten valt att bortse från det nationella klimatmålet för 2020 som regeringen först i december 2006 förklarat sig stödja. Hon påtalar också att inte heller de remissinstanser som har yttrat sig vid Energimarknadsinspektionens beredning har kunnat ta ställning till det nationella klimatmålet.

Regeringens förestående prövning av ledningens lämplighet från allmän synpunkt kommer att innebära en bedömning utifrån en rad aspekter som till exempel näringspolitiska, energipolitiska, miljöpolitiska, regionalpolitiska och klimatpolitiska. Jag avser dock inte att föregripa den ingående prövning och intresseavvägning som regeringen har att göra i detta tillståndsärende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.