Riwap till Sverige

Skriftlig fråga 2006/07:295 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-07
Anmäld
2006-12-07
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2006/07:295 Riwap till Sverige

av Lena Hallengren (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Det har kommit till min kännedom att högskolan i Kalmar, i enlighet med nedanstående brev, tillskrivit UD och biståndsministern angående stöd för att möjliggöra en fortsättning på Giwaprojektet.

Högskolan i Kalmar fungerade under åren 2000-2005 som projektledare för GIWA-projektet (Global International Waters Assessment). Projektet finansierades av GEFs International Waters och koordinerades av UNEP. Sverige delfinansierade projektet via Sida. Totalt omsatte projektet 14 milj USD. Två utvärderingar av GIWA-projektet har visat på övervägande positiva resultat vilka har varit värdefulla för GEF i sina prioriteringar beträffande satsningar inom området International Waters.

GEF har begärt ett fortsättningsprojekt av UNEP för att ytterligare utveckla resultaten av GIWA. Som ett svar har UNEP formulerat ett projekt som kallas RIWAP vilket tillställts Högskolan i Kalmar för kommentarer samt en förfrågan om Högskolan i Kalmar skulle vilja fungera som projektledare också för detta projekt. RIWAP har granskats och tillstyrkts av den vetenskapliga personalen vid högskolan. Som projektet har planerats är det till att börja med ett s.k. PDF A-projekt vilket ska fungera som ett förberedande projekt inför ett s.k. Medium Size Project.

För att projektet ska kunna genomföras vid Högskolan i Kalmar krävs svensk medfinansiering, precis som för GIWA-projektet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gunilla Carlsson hur ärendet hanteras och på vilket sätt statsrådet avser att medverka till att Riwapprojektet hamnar i Kalmar och därmed i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:295 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 13 december

Svar på frågorna

2006/07:282 Giwa/Riwap och Högskolan i Kalmar

2006/07:295 Riwap till Sverige

Statsrådet Gunilla Carlsson

Lena Hallengren har frågat mig hur ett brev från Högskolan i Kalmar om Giwas fortsättning hanteras och på vilket sätt jag avser att medverka till att Riwapprojektet hamnar i Kalmar och därmed i Sverige. Anders Åkesson har frågat mig vilka instruktioner till ansvariga myndigheter jag avser att ge för att möjliggöra svenskt deltagande i den typ av projekt som Giwa och Riwap representerar.

Jag väljer att besvara båda frågorna i ett svar.

Individers hälsa, familjers försörjning och samhällens bärkraft är i hög grad beroende av friskt vatten. Tillgång till rent vatten och ekosystemens funktionssätt i gränsöverskridande vattendrag är av avgörande betydelse för miljontals fattiga människor. Inom dessa områden har Sverige gedigen vetenskaplig kunskap att bidra med.

Kalmar högskola är en av de svenska institutioner som de senaste åren fyllt en funktion i det internationella arbetet med att analysera vattensituationen globalt och föreslå åtgärder som kan förbättra bristfälliga förhållanden. Många andra svenska aktörer har på andra sätt gjort betydelsefulla insatser. Swedish Water House, som samlar flertalet av dessa aktörer, är ett gott exempel på hur svenska kunskapsresurser kan samverka för internationell nytta.

I svenskt utvecklingssamarbete har insatser för rent vatten och god sanitet sedan många år haft en stark ställning, även om programstödet minskade under den förra regeringen.

När det gäller projektet Riwap har jag tagit del av information om de diskussioner som förts. Det är glädjande att Högskolan i Kalmar vill ta sig an projektet.

Sida besitter god kompetens inom området frågor om vatten och fattigdomsbekämpning. Sida känner också väl till Giwa och dess resultat. Någon ansökan har dock mig veterligen inte tillställts Sida. Om en ansökan inlämnas av Unep så är det upp till Sida att självständigt och efter noggrann bedömning ta ställning till projektet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.