Ökad tillgänglighet i flerbostadshus

Skriftlig fråga 2006/07:199 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-22
Anmäld
2006-11-23
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2006/07:199 Ökad tillgänglighet i flerbostadshus

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Boverket har hösten 2005 analyserat förutsättningarna för att nå en långsiktigt hållbar utveckling i tre olika boendemiljöer och hur behovet av förnyelse ser ut i dessa miljöer. Det gäller efterkrigstidens flerbostadshusområden: bostadsområden till och med 50-talet, de storskaliga flerbostadshusområden som tillkom under de så kallade rekordåren på 60- och 70-talen och de stora småhusområdena från senare delen av rekordåren. I rapporten ges en allsidig belysning av förnyelsebehov i dessa boendemiljöer, där mer än hälften av alla hushåll bor i dag. Ett av problemen som beskrivs i rapporten avser tillgängligheten för äldre och rörelsehindrade, nämligen att hissar saknas i stora delar av nämnda fastighetsbestånd. I dessa flerbostadshusområden med hus som har flera våningar har ca 45 000 lägenheter fått tillgång till hiss genom moderniseringar och upprustningar efter 1975. Men ca 370 000 lägenheter saknar hiss.

För att utveckla och förnya dessa bostadsområden krävs således en rad åtgärder. Jag anser att ett första led för att förbättra standarden är att öka tillgängligheten @ där installation av hissar i flervåningshusen utgör en av flera förbättringar. Med tillgång till hiss kommer rörelsehindrade @ speciellt äldre @ att ges ökade möjligheter att bo kvar längre i sina hemmiljöer, samtidigt som övriga boende får bättre och attraktivare boendemiljöer. Vi vet också att antalet äldre ökar avsevärt de närmaste åren. Ökad tillgänglighet för denna målgrupp bör därför medföra att byggandet av nya äldreboenden minskar.

Mot denna bakgrund vill jag fråga ansvarigt stadsråd vad staten kan göra för att stödja ombyggnation i syfte att öka tillgängligheten i flerbostadshus utan hiss.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:199 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:199 Ökad tillgänglighet i flerbostadshus

Statsrådet Mats Odell

Mikael Damberg har frågat mig vad staten kan göra för att stödja ombyggnation i syfte att öka tillgängligheten i flerbostadshus utan hiss.

Inledningsvis vill jag understryka att jag anser att det är angeläget att det finns tillgänglighetsanpassade bostäder. Inte minst är detta viktigt då vår demografiska utveckling gör att antalet äldre personer ökar.

Därtill vill jag framhålla att jag delar Mikael Dambergs åsikt att installation av hissar i flervåningshus utgör en åtgärd för att tillgängliggöra bostäder. Däremot delar jag inte Mikael Dambergs inställning till hur dessa hissar ska tillkomma. Mikael Damberg frågar vad staten kan göra för att stödja ombyggnation i syfte att öka tillgängligheten i flerbostadshus utan hiss. Jag menar att det är varje enskild fastighetsägares ansvar att tillse att bostäderna och husen har sådan standard att de är tillgängliga för de boende och deras besökare.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2007 stakat ut en ny bostadspolitisk inriktning för att främja bostadsbyggande, valfrihet och integration. Den politiska inriktningen innebär att långsiktigt stabila villkor för ägande och byggande av bostäder ska etableras. Snedvridande subventioner och detaljregleringar avskaffas. Fastighetsbeskattningen reformeras med inriktning att fastighetsskatten avskaffas och ersätts med en låg kommunal fastighetsavgift som motsvarar kommunernas kostnader för fastighetsrelaterad kommunal service. Detta är av stor betydelse för utvecklingen mot effektivare bostads- och byggmarknader, där de bostäder som tillskapas motsvarar det som efterfrågas vad gäller utformning och pris.

Varje fastighetsägare strävar efter att hyra ut sina lägenheter @ en tom lägenhet ger inga intäkter. Det är därför rimligt att anta att det växande antalet äldre personer i samhället kommer att påverka efterfrågan på tillgängliga bostäder och de krav som ställs på fastighetsägarna.

Frågan om bostäder för äldre rymmer många dimensioner varför jag i detta sammanhang vill framhålla arbetet inom Delegationen för utveckling av bostäder och boende för äldre personer, vilket är en nyligen tillsatt statlig utredning som ska följa och analysera behoven och utveckling av boenden anpassade för äldre. Regeringen avser att återkomma med eventuella tilläggsdirektiv till delegationen.

Vid sidan av det förändrade uppdraget till den så kallade Äldreboendedelegationen har jag inte för avsikt att i dagsläget initiera några åtgärder inom detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.